'Ik ben me kapot geschrokken'

Advocaten maken gehakt van plannen college De Spurkt

VENRAY | Mieke Geeraedts en Florence Khalil maakten vorige week woensdag gehakt van het collegevoorstel om te komen tot de aanleg van industrieterrein De Spurkt in Venray. De twee juristen van het externe bureau GD Advocaten uit Den Bosch onderzochten op uitnodiging van de Venrayse gemeenteraad als een second opinion de plannen voor het industrieterrein. 'Het voorstel rammelt aan alle kanten' en 'ik ben me kapot geschrokken', zo reageerden enkele toehoorders. Onder hen ook raads- en commissieleden en enkele ambtenaren. Verantwoordelijk wethouder Jan Loonen (CDA) was om privéredenen afwezig.


Door Henk Baltussen


Het was de bedoeling dat dinsdag 15 december vorig jaar de gemeenteraad over onder meer het bestemmings- en exploitatieplan van het industrieterrein een besluit zou nemen. Bij goedkeuring zou de weg voor Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo en de gemeente Venray openliggen om verder te gaan met grondverwerving (door onder meer onteigening) en het project verder handen en voeten te geven. Maar alle fracties vonden het collegevoorstel niet rijp voor besluit: te veel onduidelijkheden waren er en de wethouder bleef in hun ogen schimmig in zijn antwoorden. Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen stelde daarom een second opinion voor om alsnog een helder beeld van het voorstel te krijgen. "Om niet voor verrassingen te komen staan", legde Zandbergen eerder uit. Het industrieterrein, dat bij het Loobeekdal moet komen liggen, werd eerder gepresenteerd als een groen gebied waar de biodiversiteit zou toenemen. Volgens Loonen is het terrein vooral bedoeld voor Venrayse bedrijven die nu niet kunnen uitbreiden, XXL-logistieke blokkendozen komen er niet en de kavelgrootte is maximaal 7,5 hectare groot. Of er een bijvoorbeeld een mestfabriek mag komen, daarover bleef Loonen onduidelijk. Ook over hoe het met de uiteindelijke zeggenschap over het terrein zit, bestaat onduidelijkheid. Wél was duidelijk dat de coalitiepartijen CDA, D66 en Venray Lokaal niet op een lijn zitten. CDA steunt de komst van De Spurkt, dat in de portefeuille zit van wethouder Jan Loonen (CDA). De andere twee coalitiepartijen lieten al eerder weten flinke moeite met het industrieterrein op die plek te hebben.

De twee advocaten schoten zoals gezegd grote gaten in het voorstel. Helder is dat de sturing en regie van de ontwikkeling van de dertig hectare te bebouwen oppervlakte bij het ontwikkelbedrijf ligt. Maar dat De Spurkt is gericht op middelgrote (Venrayse) bedrijven die actief zijn in de maakindustrie, agrofood en logistieke sector, dat haalt het duo onderuit.


Lees verder op pagina 4.