Vader Henri van den Bosch, zoon Sraar en moeder Anna van den Bosch-Janssen.
Vader Henri van den Bosch, zoon Sraar en moeder Anna van den Bosch-Janssen. Foto: Rooynet

Van den Bosch Kerkpad

Venray | Deze foto is genomen in 1920 en laat het gezin Van den Bosch van het Kerkpad in Venray zien. We zien vader Henri van den Bosch, zoon Sraar en moeder Anna van den Bosch-Janssen.


Henri van den Bosch werd op 9 februari 1856 in de Hofstraat in Venray geboren. Zijn vader was schoenmaker en voorzanger. Henri trouwde in 1903 met Anna Janssen. Anna werd in 1864 in Maasbree geboren. Net als zijn vader was Henri schoenmaker en voorzanger. Henri was ook organist. In 1904 kregen ze hun eerste zoon en in 1906 hun tweede. Beide kinderen zijn in november 1908 overleden. In 1914 werd zoon Sraar geboren. Het gezin woonde aan Kerkpad 1 in Venray. Zoon Sraar leerde Marietje Nicolaï kennen, die destijds in Oostrum woonde.


Marietje werd door haar moeder ter adoptie afgestaan en ging naar een kindertehuis in Heel en Panheel. Op 10 juli 1920 kwam ze naar Venray.


Ze werd geadopteerd door Frans en Gerarda Sanders-Verheyen uit Oostrum. Sraar en Marietje trouwden op 10 mei 1937 in Venray. Net als zijn voorgangers was ook Sraar schoenmaker, voorzanger en organist. Marietje en Sraar woonden Kerkpad 1 en kregen twee kinderen.


Sraar was een ware muzikant. Hij speelde ook in Polyhymnia en bij The Playing Boys, samen met Jo van Els, Cor Reijnders en Martien Cremers.


De laatste twee gingen bij de Peelzwerver spelen. Veel later zou Henk van de Bosch, zoon van Sraar en Marietje, bij de Peelzwervers het podium beklimmen. Hij is nog steeds lid van dit orkest.


Vader Henri overleed op 11 juni 1936, moeder Anna op 11 januari 1937 en zoon Sraar op 7 maart 1985, allen te Venray.

Bron: Henk van den Bosch. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten.


Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen van de kerkdorpen en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep Oude Foto RooyNet.