Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kan wethouder Jan Loonen De Spurkt nog geloofwaardig verdedigen?

Venray | In het ingelaste presidiumoverleg van dinsdag werd er al door enkele fracties op gewezen: hoe nu om te gaan met het nieuwe industrieterrein De Spurkt, waarover de gemeenteraad dinsdag 26 januari een besluit neemt? Natuurlijk moet de gemeenteraad de grondtransacties-affaire van ’Spurkt-wethouder’ Jan Loonen los zien van dat industrieterrein. Een industrieterrein dat in het Loobeekdal moet komen, niet ver verwijderd van de door Loonen (CDA) verworven gronden, eveneens in het Loobeekdal. Kunnen de raadsfracties dat los zien of heeft het invloed op hun stemgedrag?


VVD-fractieleider Bas Künen liet dinsdag tot drie keer toe blijken dat het hem dwarszit. Burgemeester Luc Winants kon daar verder niets mee. Andere fracties deden daar het zwijgen toe. Alleen Guus Reintjes (CDA) reageerde op een passage in een anoniem rapport van Transparant Venray over de grondtransacties, waarbij ook De Spurkt wordt opgevoerd. "Het lijkt erop alsof ze De Spurkt tegen willen houden. Ik heb er last van dat er zo mee wordt omgegaan, daarom schuif ik dit rapport aan de kant."


Hoe dan ook, het gaat 26 januari wel ergens over. Een besluit nemen of een zestig hectare groot industrieterrein in Venray mag landen, is sowieso geen sinecure. Er zijn miljoenen euro’s mee gemoeid, mensen woonachtig in het gebied moeten worden uitgekocht (sommige woningen staan klaar voor de sloop), natuurinstanties en -liefhebbers vrezen voor aantasting van de biodiversiteit, ondernemers van het naastgelegen industrieterrein Smakterheide lieten zich als tegenstanders al eens horen en onder de inwoners is een groeiende weerstand merkbaar.

'Ik heb er last van dat er zo mee wordt omgegaan'

Daarbij werd De Spurkt al twee keer van de agenda gehaald. Vorig jaar 27 oktober sneuvelde het agendapunt omdat de gemeente meer tijd nodig had om de twintig bezwaarschriften naar behoren af te kunnen handelen.


Dinsdag 15 december zou het Spurkt-bestemmingsplan alsnog door de raad worden afgetikt, zo hoopte wethouder Loonen. Toen besloot de raad om het gevoelige thema te parkeren. ‘Het voorstel is niet rijp voor behandeling, we hebben meer informatie nodig, we willen dat er eerst juridisch naar wordt gekeken’, stelde Tino Zandbergen, fractieleider van coalitiepartij Venray Lokaal.


Alle andere fracties sloten zich bij hem aan. Voor burgemeester en raadsvoorzitter Winants zat er niets anders op dan een streep te zetten door het agendapunt De Spurkt. Snel werd duidelijk dat op 26 januari een derde poging wordt gewaagd het industrieterrein erdoor te krijgen. Goed beschouwd een laatste poging. Dan neemt de gemeenteraad ook een onteigeningsbesluit, omdat nog niet alle percelen voor het industrieterrein zijn aangekocht. Tot en met 31 januari zijn grondeigenaren in het gebied verplicht eerst zaken te doen met de gemeente Venray over de verkoop van hun gronden. Als de raad voor 1 februari geen besluit neemt, vervalt die verplichting. Een extra aanleiding om 26 januari 'ja' tegen De Spurkt te zeggen. Glashelder, maar op dat moment was er nog niets aan de hand met de positie van Loonen als wethouder die al jaren met het De Spurktplan doende is.


De pionnen staan er plots heel anders voor, nu de pleuris is uitgebroken over de gronddeals van Loonen waarover NRC publiceerde. De fracties spraken dinsdag (zij het sommigen schoorvoetend, de SP stelde zelfs dat Loonen op non-actief worden gesteld) het vertrouwen uit in Loonen.

Ook de wethouder liet weten dat hem niets te verwijten valt en dat hij zijn functie als gemeentebestuurder normaal kan blijven uitoefenen. Vooruit met de geit dus, op 26 januari spijkers met koppen slaan.

'Trial by media kan niet, formeel weten we niets'

Joep Gielens (ProVenray) zegt beide dossiers te kunnen scheiden. "Trial by media moet je niet willen. Formeel weten wij niets over hoe de vork in de steel zit." Zo zit niet iedereen in de wedstrijd. Zoals Künen, die er zijn vraagtekens bij zet. "Hoe hiermee om te gaan?" Voor de SP is het duidelijk dat Jan Loonen direct als wethouder op non-actief moet worden gesteld. "Zo ziet de samenleving het nu", zegt fractieleider Jan Hendriks. "Mocht het onderzoek uitwijzen dat er niets aan de hand is, dan halen we Loonen weer met de loftrompet binnen." De burgemeester twijfelt niet aan Loonen. Hij steekt zijn hand voor hem in het vuur, zei hij eerder.


Hoe zit het eigenlijk als de gemeenteraad op 26 januari de komst van De Spurkt goedkeurt en later blijkt uit het externe onderzoek dat Jan Loonen een scheve schaats reed en de burgemeester derhalve zijn hand verbrandt? Zit Venray dan met een besmet industrieterrein opgescheept dat er niet had mogen komen, of kunnen rechters dat alsnog repareren? Door het misschien elders in Venray te laten landen?


Burgemeester en gemeenteraad zijn dinsdag beide akkoord gegaan en besloten dat Jan Loonen op het wethouderspluche mag blijven zitten. Dan gaan ze er ook van uit dat Loonen het Spurkt-dossier in bezit houdt en op 26 januari ten overstaan van de raad het industrieterrein met verve verdedigt en een raadsmeerderheid 'ja' tegen het plan zegt.


In theorie moet Loonen De Spurkt daarom geloofwaardig over de eindstreep kunnen loodsen, de praktijk is soms weerbarstiger.