'Spurkt mooie vrouw onder lelijke deken'

Venray | De komst van een bedrijventerrein van dertig hectare naar De Spurkt in Venray is funest voor de natuur in dat gebied. Dat stelde Joof Teeuwen van onder meer IVN Geysteren-Venray dinsdagavond tijdens het digitale Sprekersplein. "Als dit plan doorgaat, dan wordt er een onomkeerbare ecologische blunder begaan. Ik zeg dit ook als een bezorgde burger."


Volgens Teeuwen heeft het Loobeekdal de potentie om het mooiste beekdal van Limburg te worden, met veel ruimte voor natuur en beschermde dieren- en plantensoorten. "Je kunt De Spurkt zien als een mooie vrouw onder een lelijke deken. Op dit moment komt alleen het hoofd boven de deken uit. Als we beter voor het gebied zorgen, kan het een schitterend natuurgebied worden. Het mooiste van heel Limburg. Dat kan bereikt worden met het principe rewilding (natuurvisie waarin de zelfregulerende natuur centraal staat, red.)."

Teeuwen, die zich ook inzet voor Vogelwerkgroep Maas en Peel, sprak over het belang van het gebied voor weide- en akkervogels en andere diersoorten als de kamsalamander en de boomkikker. "Vorig jaar zijn er 21 ooievaars geteld in het gebied en ook verschillende vleermuizen en dassen foerageren in dat gebied. Die dieren komen echt niet meer terug als er industrie is. Veel dier- en plantsoorten staan op de rode lijst en die zullen hier straks ook verdwijnen." Daarnaast sprak Teeuwen ook nog over de rode lijn die decennia geleden werd afgesproken als scheidslijn tussen natuur en industrie. "Bedrijventerrein Smakterheide zou nooit worden uitgebreid aan de andere kant van de weg Spurkt, maar blijkbaar worden die principes overboord gegooid. We kunnen deze zorgwekkende ontwikkeling nu nog stoppen."