Burgemeester Winants samen met wethouder Jan Loonen vorig jaar zomer bij de opening van een recreatief parkje in Veulen.
Burgemeester Winants samen met wethouder Jan Loonen vorig jaar zomer bij de opening van een recreatief parkje in Veulen. Foto: Henk Lammen

SP: 'Burgemeester op non-actief'

Venray | Naast het integriteitsonderzoek naar wethouder Jan Loonen willen de acht fracties weten wat er zich precies heeft afgespeeld tussen burgemeester Luc Winants en Peel en Maas. Daarbij is de hamvraag of de persvrijheid in het geding was toen redactie en uitgever op het laatste moment besloten het artikel over de gronddeals in het Loobeekdal van de pagina te halen.


Winants liet weten geen verbod op publicatie te hebben opgelegd. "Ik ga ervan uit dat dat ook niet is gebeurd", zei Henk Bisschops (PvdA) dinsdagavond. "Ik wil wel graag de redactie van Peel en Maas horen. Persvrijheid staat bovenaan." Dit onderzoek moet volgens Bisschops los staan van het onderzoek naar de wethouder. Daan Janssen (D66) drong aan op een feitenonderzoek. Jan Hendriks (SP) stelde een openbaar debat hierover voor: "Hoe kijken de journalisten hier tegenaan, hoe liggen de feiten echt?" De SP noemde eerder de contacten die burgemeester Winants met Peel en Maas onderhield vóór publicatie van het Loonen-artikel een onbehoorlijke actie. "Dit kan nooit en te nimmer. De SP vindt dan ook dat ook burgemeester Winants voorlopig op non-actief gezet moet worden."

"Wij willen onderzoek naar de persvrijheid", verklaarde Hendriks tijdens het presidiumoverleg. "Wij leven hier niet in een bananenrepubliek." Joep Gielens (ProVenray) heeft het college schriftelijk uitgebreid bevraagd over de contacten met Peel en Maas. Hij gaf aan daar schriftelijk antwoorden op te willen hebben. Martin Leenders (Samenwerking Venray) wil het Peel en Maas-onderzoek in het volgende presidiumoverleg aan bod laten komen. Winants steunt het feitenonderzoek.

"Natuurlijk willen we als Peel en Maas meewerken aan hoor en wederhoor. De tijdlijn is helder, daar is tussen de gemeente en ons geen misverstand over. Wij zullen en willen daar net als de gemeente transparant in zijn", meldt hoofdredacteur Ron Koenen. Over de gronddeals van Jan Loonen bestaat binnen de fracties grote onduidelijkheid.


Lees verder op pagina 5.

Afbeelding
Jan Loonen: "Ik zie het onderzoek en de uitkomsten daarvan met vertrouwen tegemoet."