binary comment
binary comment Foto: Rikus ten Brucke

'Meer inwoners zijn het helemaal zat'

VENRAY | Al langer gonst het in Venray over Loobeekdalgronden die voor boeren onbereikbaar waren geworden, omdat ze simpelweg niet meer beschikbaar waren. Ook natuurliefhebbers en -verenigingen zagen ontwikkelingen bij de Loobeek die ze zorgen baarden. Maar niemand die er een vinger achter kon krijgen, de redactie ook niet. Totdat eind november vorig jaar de geruchten ineens handen en voeten kregen.


Door Henk Baltussen


Kunnen we elkaar binnenkort even spreken?, vroeg een stem aan de andere kant van de lijn. Letterlijk bepakt en bezakt verscheen hij op de afgesproken plek. Hij bedekte de tafel met stapels ordners vol met notariƫle akten en koopovereenkomsten met betrekking tot het Loobeekdal. Er lag een overzicht van ruim twintig jaar aan gronddeals.

Gelukkig was er ook een ordner met een samenvatting van al die andere. Al bij een eerste blik in die compilatie gingen alarmbellen rinkelen. Vooral de akten van de grondverwervingen van wethouder Jan Loonen die op 12 juni van het vorig jaar werden afgetikt, vroegen aandacht. Daaruit bleek dat Waterschap Limburg 37 hectare aan Loobeekdalgronden voor 418.000 euro verkocht aan Loonen. Vraagtekens verschenen, wenkbrauwen fronsten, de bal was aan het rollen.

Burgers van Venray zijn kind aan huis bij Kadaster

Enkele dagen later meldde zich nog iemand met een 'vertrouwelijk rapport van zijn hand'. Het had eveneens alles te maken met de Loobeekdalgronden. Hij had ze allemaal overzichtelijk in kaart gebracht. De grondposities bij de beek zoals die in 2005 waren bracht hij in beeld, ook die van de periode na 12 juni 2020. In een oogopslag werden de grondaankopen (37 hectare) van de wethouder bij Merselo glashelder.

De twee bronnen wisten van elkaar niet dat ze het Loobeekdal figuurlijk aan het 'omspitten' waren. Ze gaven vele honderden euro's uit om de akten bij het Kadaster boven water te krijgen. Beide bronnen willen niet met naam en toenaam in de krant, omdat ze 'er nog niet aan toe zijn'. Hun namen zijn bij de redactie bekend.


Waarom besloten ze onderzoek te gaan doen?

De bron van het eerste uur had vanwege zijn werk al langer in de gaten dat het volgens hem 'niet klopte' bij de Loobeek. "Maar niet alleen daar. Andere plekken waarvan we denken dat er zaken niet kloppen, worden nu ook onder de loep genomen. En dat zijn er heel wat. De Loobeek was als eerste aan de buurt. Ik sprak met mensen die er niets van snapten hoe dat nou met die gronden daar in elkaar zat. Ze kregen er geen duidelijkheid over. Toen ben ik het helemaal gaan uitzoeken, wekenlang. Dan merk je ook dat steeds meer inwoners het helemaal zat zijn."

De tweede anonieme bron die ijverig speurwerk deed, werd op het spoor gezet door een bewoner van het Loobeekdal. "Begin december werd ik gebeld door een man die echt kwaad was. Ik ben eens met hem gaan praten. Hij deed uit de doeken hoe in het Loobeekdal bestaande natuur vernietigd werd in een project van Waterschap Limburg. Het deed hem als natuurliefhebber echt veel pijn. De klachten die hij had, werden niet serieus genomen door het waterschap. Naast dat hij kwaad was, zag ik ook machteloosheid in zijn ogen. Er moet hier wat aan worden gedaan worden, vond hij. Ik stelde hem voor dat hij dan maar eens door moest pakken met zijn verhaal richting de overheden. De derde emotie kwam naar boven, namelijk angst. Hij zei: 'Hoe dan doorpakken? Als ik dat doe, dan krijg ik een kruisje bij mijn naam daar op de gemeente'. Kwaad, onmacht, angst, dit gaf te denken. Dat zou toch niet moeten kunnen in onze maatschappij? Het is echter wel de realiteit in Venray. Agrariƫrs, ondernemers, burgers die bij een borrel een uitgesproken mening hebben, laten het er maar bij. Bang voor het kruisje. Ik ben er toen helemaal ingedoken, heb kadastraal onderzoek gedaan, documenten op internet gelezen, het verhaal op papier gezet en dat bij een verslaggever van Peel en Maas neergelegd."


Waarom ben je eigenlijk niet naar het gemeentehuis gestapt om de dossiers bij de burgemeester op tafel te leggen?

"Geen seconde aan gedacht. Blijkbaar is er bij mij geen sensor aangesprongen om die weg te kiezen. Wellicht omdat burgemeesters in Nederland een politieke kleur hebben en de CDA-geur van de Venrayse CDA- fractie ook aan onze burgemeester plakt. Ik vraag mij wel af hoe dat dan gelopen zou zijn. Als hij zich dan naar een klokkenluider net zo verdedigend had opgesteld als naar wethouder Loonen, was de zaak wellicht weer op z'n Limburgs gesmoord."

Rapport

Het rapport van de tweede bron ligt inmiddels in de brievenbussen van de acht fracties. Op negentien pagina's staat info over de percelen die wethouder Jan Loonen op 12 juni in het Loobeekdal in bezit kreeg en over de percelen die de broers Loonen (van rundveebedrijf Maatschap Loonen bij de Loobeek) op 12 juni verwierven. Wat de transacties in zijn ogen voor gevolgen hebben voor de natuur, over zijn angst dat het Loobeekdal in een grote 'graswoestijn' verandert. Het rapport is ook een hartenkreet: 'De burgers van Venray eisen dat de wegkijkcultuur opzij wordt gezet en er deugdelijk onderzoek plaatsvindt'.