Venrayse Susan Geurts

enthousiasmeert

vrouwen in Oeganda

Venray | “Het is mijn passie om in Oeganda met vrouwen te mogen werken en deze enthousiast te maken voor een eigen bedrijfje zodat ze op eigen benen kunnen staan.” De 42-jarige Susan Geurts uit Venray spreekt bevlogen over haar werk met de vrouwen in de sloppenwijken van Oeganda’s tweede stad, Jinja.

Door René Poels


Ze reisde in 2013 naar Oeganda om de berggorilla's in het Virunga-gebergte te zien. Tijdens deze reis kwam ze in contact met de lokale bevolking en werd ze geraakt door het doorzettingsvermogen van de vrouwen. Nadat ze voor diverse organisaties had gewerkt, bleken haar commerciële kennis en ervaring van waarde te zijn om de vrouwen te helpen. Ze richtte in 2015 vervolgens de stichting A Woman’s Worth op en besloot te gaan emigreren naar Oeganda. “Belangrijkste doel is om de vrouwen op te leiden waardoor ze zelfstandig en onafhankelijk worden en hun positie wordt verbeterd. Binnen onze stichting staan twee begrippen hoog in het vaandel: persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap, aldus Susan Geurts. Zij is naast oprichter ook directeur van de organisatie die zowel in Nederland als in Oeganda wordt begeleid door een ANBI-stichting. In Oeganda heeft A Woman's Worth inmiddels zeven mensen in dienst en worden ze ondersteund door diverse vrijwilligers.

Educatie is in Oeganda voor vrouwen geen vanzelfsprekendheid. “Ouders investeren in jongens, die zijn in dit land het belangrijkste. Van vrouwen wordt verwacht dat ze helpen in de huishouding, op jonge leeftijd trouwen en een gezin stichten. Bovendien zijn er veel eenouder gezinnen en kunnen de vrouwen vaak hun hoofd niet boven water houden. Financieel kunnen ze het gezin dan nauwelijks onderhouden en is er geen schoolgeld voor de kinderen. Voor een betere toekomst voor deze vrouwen en hun gezinnen moet de cirkel doorbroken worden. En dat doen wij met onze stichting”, vertelt Susan Geurts die momenteel bij haar ouders in Venray logeert. “Niet alleen omdat ik na een strenge lockdown in Oeganda graag bij familie wilde zijn maar ook omdat het momenteel niet heel veilig is door de aanstaande verkiezingen. Helaas gaat dat niet geheel zonder geweld en blijf ik zeker tot begin maart in Nederland.”

Inmiddels hebben meer dan honderd vrouwen het scholingsprogramma succesvol afgerond en een diploma gekregen. En dat heeft een positieve invloed op meer dan 500 kinderen. De meeste vrouwen zijn aan de slag gegaan als zelfstandig ondernemer. De een verkoop zelf gemaakte sieraden, de andere fruit of zelf gemaakte kleren of zeep. "De impact van ons werk werd zeker tijdens de lockdown heel duidelijk. We leren vrouwen in de sloppenwijken onder andere hoe ze moeten sparen en hoe belangrijk het is dat ze een spaarpotje hebben voor ‘noodsituaties’. Door de lockdown die in maart begon, moest men creatief ondernemen om nog een inkomen te hebben. Mede door het spaarpotje konden sommige vrouwen zelfs een nieuw bedrijf opstarten omdat hun huidige bedrijf niet meer open mocht. Ze zijn gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden en zijn hierdoor in staat om nog steeds een inkomen te genereren waardoor ze dus niet afhankelijk zijn van noodhulp”. A Woman's Worth geeft geen geld of leningen aan de vrouwen omdat de stichting gelooft in de kracht van kennisoverdracht. Het succes van Susans stichting in Oeganda is het bewijs dat het werkt. Haar organisatie is ook heel actief op het gebied van het ontwerpen en maken van kleren met natuurlijke producten. Zo heeft A Woman's Worth een eigen modeacademie opgezet en wordt er eens per jaar zelfs een modeshow gehouden. Dit is een van de manieren voor de organisatie om extra fondsen te werven. Samen met de vrouwen hebben we een speciale collectie ontworpen. Inmiddels is deze klaar en hangt al in de winkel! Susans werk is in de wereld van modeontwerpers in positieve zin opgevallen en mocht zij onlangs de belangrijke ASFA Positive Change Award (Abryanz Style and Fashion Award) in Oeganda in ontvangst nemen. Binnenkort willen ze starten met een naaiatelier waar enkele naaimachines komen te staan zodat de vrouwen die niet in staat zijn om een machine aan te schaffen hier kunnen werken en een inkomen kunnen genereren.

Meer informatie over de stichting: www.awomansworth.nl. Het project steunen kan ook door een bijdrage over te maken op bankrekening NL16RABO0305697498