Bas de Keijzer (links) en Klaas Manders zijn de initiatiefnemers van de nieuwe podcast.
Bas de Keijzer (links) en Klaas Manders zijn de initiatiefnemers van de nieuwe podcast. Foto: Henk Lammen

PiëlhaasPodkâst: carnaval in huis

Venray | Bas de Keijzer (26) en Klaas Manders (21), beiden uit Venray, presenteerden zaterdag voor het eerst de nieuwe PiëlhaasPodkâst. Zes weken lang, iedere zaterdag online om 11.11 uur, geven de beide presentatoren/interviewers van de podcast een kijkje achter de schermen van vastelaovesvereniging De Piëlhaas. "We brengen de vastelaovend in huis."


Iedere aflevering ontvangen De Keijzers en Manders twee gasten. In de eerste uitzending waren dit oud-prinsen Hans Thomassen en Bart van der Sterren. Over de onderwerpen de komende vijf zaterdagen lichten beide heren slechts een klein tipje van de sluier op. "Dat is geheim", zegt Klaas, met een betekenisvolle, lachende blik. "De mensen moeten zeker luisteren naar de volgende uitzendingen."

Bas, vult zijn collega aan. "Zonder al te veel te verklappen, gaat het om mensen die de luisteraar een kijkje geven achter de schermen van de vereniging. Denk daarbij aan onderwerpen als hoe het is om prins te zijn, heeft de jeugd de toekomst en hoe zit het eigenlijk met tradities en protocollen? De vereniging is groot en bezit daarom veel facetten van de vastelaovend. In dit eerste seizoen kunnen we daarom nog niet alles belichten en hopen we de komende jaren nog veel meer te mogen delen met de vastelaovendvierders."

Klaas benadrukt dat er niet alleen mensen aanschuiven die grote bekendheid genieten in Venray en omgeving. "Ook mensen die minder bekend zijn, maar enorm veel vrijwilligerswerk binnen de vereniging verrichten, zijn onze gasten."

Ook in tijden van een pandemie kunnen de twee vastelaovesvrienden niet stilzitten. Alle activiteiten vielen in een klap weg en dus ook het vrijwilligerswerk voor de vereniging. Klaas gooide het eerste balletje op voor de PiëlhaasPodkâst, Bas kopte het voorzetje meteen in met ideeën om het plan uit te werken. De podcast was geboren. Bas vertelt: "Na een avond brainstormen hebben we ons idee voorgelegd bij voorzitter Frank en vorst Leon, waarna het balletje is gaan rollen. De juiste mensen zijn toen in actie gekomen, en in hele korte tijd is dit project uitgewerkt. We hebben daarbij medewerking gekregen van enorm veel mensen."

Voor de twee is de podcast een manier om in deze coronatijden toch nog een beetje vastelaovend te vieren. "Hoe we normaal vastelaovend vieren kan dit jaar helaas niet. Aan de hand van de podcast kunnen de luisteraars onze grote vereniging wel op een andere manier leren kennen. We hopen dat de vastelaovend levendig blijft, en het vastelaovesvuur, hoe zittende prins Jeroen dat altijd mooi zegt, blijft branden."

Bas en Klaas: 'We hopen dat de vastelaovend levendig blijft'

De PiëlhaasPodkâst kan gestreamd worden bij de volgende streamingsdiensten: Spotify, iTunes en Google Music. De podcast komt nog de komende vijf zaterdagen om 11.11 uur online. Op vastelaovesdinsdag 16 februari zal er een special online komen ter afsluiting van dit eerste seizoen. De podcast is deels interactief. Luisteraars kunnen via sociale media van De Piëlhaas reageren op de uitzending. "Hier kunnen ze achteraf laten weten wat ze ervan vonden. En delen natuurlijk. Wij hopen in de toekomst ook onderwerpen te kunnen behandelen die aangedragen worden door de luisteraars zelf", besluit Klaas.

Afbeelding