Een mountainbiker fietst langs de Loobeek tussen de Beekweg en Merselo.
Een mountainbiker fietst langs de Loobeek tussen de Beekweg en Merselo. Foto: Rikus ten Brucke

Wethouder blijft tijdens onderzoek

VENRAY | Wethouder Jan Loonen (CDA) kan tijdens het externe onderzoek dat wordt verricht naar zijn grondtransacties met Waterschap Limburg aanblijven als wethouder van de gemeente Venray. Loonen liet zelf eerder al weten aan te willen blijven.

Tijdens een ingelast presidiumoverleg dinsdagavond kreeg de wethouder het voordeel van de twijfel. Alleen SP-fractieleider Jan Hendriks vond dat Loonen op non-actief moet worden gesteld. In het overleg van de acht fractievoorzitters met burgemeester Luc Winants als voorzitter werd tevens besloten dat er een feitenonderzoek komt naar de contacten tussen Winants en nieuwsblad Peel en Maas. "Ik kan me er alles bij voorstellen dat Peel en Maas hiermee akkoord gaat", stelde de burgemeester. De contacten tussen de burgemeester en Peel en Maas leidden er vorig week toe dat een artikel over de grondtransacties van Loonen vorige week donderdag niet werd gepubliceerd in de Venrayse weekkrant. Het NRC publiceerde enkele dagen later wel. In 2016 kocht de wethouder privé 37 hectare aan grond in het Loobeekdal in Merselo van Waterschap Limburg. Vorig jaar juni vond de overdracht van de gronden plaats (lees hierover verder op pagina 2, red.).

Onder regie van de gemeenteraad wordt een extern bureau in de arm genomen die de integriteit van Loonen gaat onderzoeken. "Integriteitskwesties moeten goed worden onderzocht", stelde burgemeester Winants dinsdagavond tijdens het eerste digitale presidiumoverleg, dat voor het eerst live voor iedereen te volgen was. "Goede bureaus daarvoor zijn er genoeg."

Dat was Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen niet met hem eens. "We gaan voor de topklasse. De opdracht die dat bureau krijgt, moet openbaar worden gemaakt." Alle fracties waren het erover eens dat er snel duidelijkheid moet komen in deze kwestie.

Lees verder op pagina 3.