Het Poelshuis in Venray is sfeervol verlicht.
Het Poelshuis in Venray is sfeervol verlicht. Foto: Dom Melskens

In de schijnwerpers

Venray | De oplettende voorbijganger of reiziger die op de bus staat te wachten, is het ongetwijfeld al opgevallen. De voorgevel van het Poelshuis in de Raadhuisstraat in Venray is sinds kort sfeervol verlicht. Peter Custers woont in het Venrayse rijksmonument en hij is een van de initiatiefnemers van het verlichte Poelshuis. "De aantrekkelijkheid van een centrum wordt niet alleen bepaald door winkels, restaurants en cafés. Mooi verlichte gebouwen en andere objecten vergroten ook de aantrekkelijkheid", vertelt Custers.


De omgevingskwaliteit van privé- en openbare ruimte speelt daarnaast volgens Custers een grote rol. "De belichting van het Poelshuis (rijksmonument uit 1845, red.) straalt respect uit en voelt goed aan. Het is dé manier om erfgoed en ons centrum nog aantrekkelijker te maken."

In eerste instantie stonden er twee schijnwerpers gericht op de voorgevel van het Poelshuis. Inmiddels zijn dat er zes en wordt het complete gebouw in de schijnwerpers gezet. "We hebben er in huis totaal geen last van. Dankzij de moderne technieken is dat allemaal mogelijk geweest. "De mogelijkheden voor het aanlichten van monumenten worden groter door technische ontwikkelingen op het gebied van lampen en lichtontwerpen. Hierdoor neemt ook de aandacht voor monumenten toe."

Custers zou graag zien dat ook andere karakteristieke panden in het centrum van Venray verlicht worden. "Voorwaarde bij financiële ondersteuning is dat je als organisatie lid bent van Stichting Venray Monumentaal. Deze zet zich in voor behoud van het monumentale erfgoed in Venray."

Custers, tevens commissielid van Venray Lokaal, is ook blij dat er de laatste tijd meer aandacht is voor monumenten in de gemeente Venray. "Zo zijn de voormalige Dr. Poelsschool en huidige locatie bibliotheek behouden voor de sloop, maar met Inalfa is dat helaas niet gelukt. Wat ons betreft blijft het voormalige postkantoor in het centrum ook behouden. Dat pand zou met mooie belichting de aantrekkelijkheid van het centrum nog verder vergroten."

Afbeelding