Afbeelding
Foto: eigen foto

Zorgen om windmolens

Oirlo | In de laatste maanden van 2020 is het onderzoek naar de haalbaarheid van een mogelijk windpark in het oostelijk deel van de gemeente Venray gestart. De verkenning vindt vanwege de coronapandemie veelal digitaal plaats. Een groep inwoners van Oirlo maakt zich ernstige zorgen over de komst van windmolens naar de omgeving van het dorp.


De groep plaatste onlangs een open brief in 't Krentje, het dorpsblad van Oirlo. 'Wij maken ons grote zorgen over wat de plaatsing van de windturbines voor de leefbaarheid van ons dorp zou kunnen gaan betekenen', schrijft het vijftal. 'Aan de noordzijde van ons mooie dorp raken we steeds verder ingesloten door logistieke blokkendozen. Aan de westkant hebben we de snelweg lopen. Het kan dus zo zijn dat we aan de zuid en/of oostkant door gigantische windturbines nog verder worden ingesloten'.

William Steeghs, Paul Buddiger, Rutger Bosch, Anke Wennekers en Leon Buddiger ondertekenden de brief. Het vijftal is vooralsnog niet verbonden in een werkgroep, maar heeft wel dezelfde zorgen. 'Wat betekent dit voor de toekomst van ons mooie dorpje? Wat doet dit met de waarde van onze huizen mochten we die in de toekomst willen verkopen? Wat doet het met de verhoudingen in een dorp als grondeigenaren veel geld krijgen en omwonenden economische schade of gezondheidsproblemen oplopen?', klinkt er.

Op de digitale informatieavonden zou volgens het vijftal summier ingegaan worden op de vragen die er spelen. 'Daarnaast maken we ons sterk zorgen om de gezondheid van ons allemaal. Windturbines in landen als Duitsland, Denemarken en waarschijnlijk binnenkort ook België mogen niet meer binnen anderhalve kilometer van bewoning gebouwd worden. In ons land is dit nog steeds 400 meter én tellen bedrijfswoningen niet mee. Een scenario is dat de nieuwe turbines aan de Meerloseweg op 500 meter van Vitelia kunnen worden geplaatst. Er zijn steeds meer gevallen bekend van mensen die last hebben van de zeer lage geluidstonen (trillingen) die worden verspreid door deze windturbines met een tiphoogte van 240 meter!'