Afbeelding
Foto: eigen foto

Adopteer een vliegtuigstoel

Steyl | De culturele attractie Het Wereldpaviljoen in Kloosterdorp Steyl maakt moeilijke tijden door.


Door de langdurige lockdown is deze attractie in zwaar weer terechtgekomen. Geen publiek betekent geen inkomsten, terwijl de maandelijkse vaste lasten gewoon doorgaan. Over 2020 is er daardoor een verlies van ruim 9.000 euro en dat ondanks de COVID-19-bijdragen van het kabinet en het Rabobank Noodfonds. "Deze bijdragen brachten wat verlichting, maar de situatie blijft penibel", zegt voorzitter René Poels. "De 75 vrijwilligers staan te popelen om weer te beginnen, maar door de verlengde lockdown kan het nog wel enkele weken duren voordat het Wereldpaviljoen weer open is. En dat betekent, dat ook het jaar 2021 financieel in mineur begint."


Het Wereldpaviljoen ontvangt geen structurele subsidie van de overheid. Een van de inkomstenbronnen van het Wereldpaviljoen is de adoptie van vliegtuigstoelen. Zoals bekend heeft het Wereldpaviljoen als bijzondere entree een echte Fokker 50, de JetSTAR. Daarin staan dertig originele vliegtuigstoelen. Die zijn van begin af aan geadopteerd door sympathisanten en bedrijven. Voor 200 euro wordt een vliegtuigstoel gedurende twee jaar ‘eigendom’ van de donateur en krijgt hij/zij de mogelijkheid al die tijd gratis met het gezin/partner naar het Wereldpaviljoen te komen. Op dit moment zijn vijftien stoelen vrij. “Wij geven deze stoelen weer vrij voor adoptie gedurende twee jaren. Met de opbrengst daarvan kunnen we weer wat financiële adem halen in deze moeilijke tijd”, zegt de voorzitter.


Overigens heeft het Wereldpaviljoen ook een aanvraag voor steun ingediend bij de gemeente Venlo. Deze aanvraag is daar in behandeling en verwacht wordt dat medio februari duidelijk is op welke wijze de gemeente een steentje kan bijdragen. Personen en bedrijven die een vliegtuigstoel willen adopteren, kunnen contact opnemen met het Wereldpaviljoen: e-mail voorzitter@wereldpaviljoen.com, telefoon 06-29479110. Het Wereldpaviljoen is ontstaan uit de koker van SOS Meerlo-Wanssum en draait ook op een aantal vrijwilligers uit de gemeente Venray.


Foto: Reisbureau Vice Versa uit Venray is een van de bedrijven die een vliegtuigstoel hebben geadopteerd.