William Kruizinga: "Dit nummer voelt als een nieuwe start."
William Kruizinga: "Dit nummer voelt als een nieuwe start." Foto: eigen foto

'Ode aan mijn vrouw Linda'

Venray | Volkszanger William Kruizinga lanceerde vorige week op 7 januari zijn spiksplinternieuwe liedje Wij horen bij elkaar. De 38-jarige zanger brengt in het nummer een ode aan zijn vrouw Linda. "Om als artiest succesvol te zijn, heb je een sterke vrouw achter je nodig", legt Kruizinga uit. "Mijn vrouw is echt mijn rots in de branding. Ze regelt alles voor mij en ik wilde mijn dank voor haar goede zorg uiten in mijn nieuwe nummer. Dat heeft ze meer dan verdiend."


Kruizinga, een echte familieman, is geboren in Breda. Inmiddels woont hij al acht jaar in Venray en is hij helemaal op zijn plek in Noord-Limburg. "Mijn vrouw komt oorspronkelijk uit het dorpje Grashoek en kon niet aarden in de stad. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nu ook niet meer terug zou willen naar Breda. Het is een mooie stad, maar ik voel me thuis in Venray. Het belangrijkste is dat ik mijn vrouw en kinderen om me heen heb. Met mijn gezin zou ik zelfs naar Australië verhuizen als dat nodig is. Zij zijn voor mij het allerbelangrijkste. Dat laat ik ook zin in de clip van het nummer. We zijn voor de opnames van de clip naar de bossen in Wellerlooi gegaan. Tijdens de opnames hebben we onder meer een drone gebruikt om ons geluk vast te leggen, dat is ook wel bijzonder."

De vertolker van het levenslied zag vanwege de coronacrisis zijn optredens gecanceld worden. Zo ging een samenwerking met Hotel Asteria in april vorig jaar niet door. "We hadden een aantal mooie projecten lopen, maar 2020 was voor ons echt een verloren jaar. Ik ben bang dat 2021 net zo wordt", vertelt Kruizinga. "Gelukkig heb ik een vast inkomen en hoef ik niet te leven van mijn optredens, maar ik heb het wel echt te doen met onder meer de beroepsartiesten en de café- en kroegeigenaren. Het is voor iedereen een vervelende tijd, maar ook dan is het belangrijk om positief te blijven."


Nieuwe start

Het tekent de instelling van de zanger. Hij was dan ook vastberaden om juist in deze periode een nieuw nummer uit te brengen. Sinds 2018 zingt de Venraynaar volop en hij wil voet aan de grond krijgen in het artiestenwereldje. "Ik heb in het verleden misschien wel wat verkeerde keuzes gemaakt en pech gehad met mijn management. Ik besloot om het over een andere boeg te gooien en dit nummer voelt voor mij als een nieuwe start."

Die frisse start maakte hij onder meer met de samenwerking met Piet Ponsen. Hij is verantwoordelijk voor de tekst van het nummer. "Ik heb mijn gevoelens op papier gezet en dat heeft Piet perfect verwoord in de songtekst. We zijn daarna samen naar Peter van Kesteren (artiestennaam Peter La Haye, red.) gegaan om de muziek te arrangeren. Ik wilde onder meer gebruikmaken van een accordeon en dat is allemaal live opgenomen. Alles is live in de studio op de band gezet."

Toen Kruizinga zijn nieuwe nummer voor het eerst hoorde, werd hij diep geraakt. "Ik durf wel te zeggen dat ik een traantje heb gelaten. Er viel veel van mijn schouders af. Er is veel gebeurd, maar dat vervelende hoofdstuk heb ik nu afgesloten. Ik kan weer vooruitkijken. Ook de reacties op het nummer zijn erg positief. Ik ben ontzettend trots op het eindresultaat."

De volkszanger hoopt dit jaar weer op de planken te staan. "Ik maak er graag een feestje van in de kroeg of op een muziekfestival. Ik zing uiteraard veel eigen nummers, maar ik breng ook covers ten gehore. Je kunt dan onder meer denken aan nummers van André Hazes, Stef Ekkel, Jannes en Django Wagner. Ik mis de gezelligheid van de optredens en het enthousiaste publiek, dus ik hoop dat we snel weer mogen optreden."

Afbeelding