Afbeelding
Foto: Pasfoto

Brandend artikeltje

venray | Het is op een donderdagavond, 19.33 uur. Ik kijk in mijn app. Een overspannen bericht van een woordvoerder van de gemeente Venray, gestuurd diezelfde avond om 18.22 uur. Hij is het niet eens met de inhoud van een ingezonden brief in de krant. Die zou in zijn ogen alle perken te buiten gaan.


Ik sta bijna op de tennisbaan, maar app hem toch maar even netjes terug. Zoals we dat eigenlijk altijd doen. Netjes, wellicht te netjes, dat ik er morgen op terugkom. Wellicht moet ik ze voortaan maar anders appen: ‘Waar bemoei je je mee? Ken je plek!’. Ik zucht, het is de zoveelste keer. Ik heb ze al tig keren gevraagd waarom de gemeente niet contact met de briefschrijvers of andere criticasters opneemt. Dat zou ik tenminste doen. Als ik wethouder was, dan zou ik een van voorlichters meteen opdracht geven te bellen met mensen die ook maar een beetje kritiek op mijn functioneren hebben. Ga netjes met ze aan tafel, pak een kop koffie, dan kunnen ze in ieder geval hun verhaal kwijt en is er een uitwisseling van standpunten. Want iets zit deze mensen dwars.


Of ze weten iets wat niemand weet, of denken dat te weten terwijl de vork in ‘werkelijkheid’ heel anders in elkaar steekt. Ben pro-actief en transparant, gun ze die eer en doe niet zo regentesk. We leven niet meer in de 18e of 19e eeuw. Want nu suddert de onvrede maar door. Uur na uur, dag na dag, week na week. En het wordt van kwaad tot erger. De verhalen, de geruchten, de insinuaties. Ze blijven komen. Van meerdere kanten. Maar hoe zit het werkelijk? Dat willen wij weten. En daar hebben de burgers van Venray ook recht op.

Het is een van de redenen voor het feit dat we momenteel onze neus in een aantal ‘prikkelende’ dossiers steken. Uit ervaring weten we wel welke dat zijn. Om er informatie over te krijgen, om er helderheid over te verschaffen. Om te achterhalen wat nu wel of niet waar is. In de hoop dat de gemeente Venray ons als lokaal nieuwsblad in de toekomst wél serieus neemt. Ook als we met vragen over heikele kwesties komen. In de hoop dat ze voortaan net zo snel op vragen van ons reageert, als ze op vragen van het NRC deed. En zaken niet onnodig bagatelliseert en vertraagt. Want het was niet zomaar ‘een artikeltje’, zoals NRC-onderzoeksjournalist Joep Dohmen uit de mond van Luc Winants optekende. Maar dat weet inmiddels iedereen.


Politiek-bestuurlijk Venray staat in de brand. Er komt daarom een extern onderzoek naar de gronddeals die CDA-wethouder Jan Loonen met het waterschap maakte. Dat is ook de enige manier om deze politiek-bestuurlijke inferno op een voor iedereen heldere, transparante manier te bestrijden en de lucht te klaren. Want waar rook is, is niet altijd vuur. En waar vlammen zijn, is niet altijd brand. Ook wij hopen snel inzicht in deze brandende kwestie te krijgen. Voor u, maar ook voor ons. Zodat we tegen iedereen kunnen zeggen: er is extern onderzoek verricht. Dit zijn de conclusies, transparant en helder. Venray is uit de brand. En dan heeft een 'artikeltje' dat nooit is geplaatst, toch zijn waarde bewezen...


Ron Koenen, hoofdredacteur Peel en Maas (TV)