Barry Maessen (blauwe auto) tijdens de race van september 2020 op Raceway Venray.
Barry Maessen (blauwe auto) tijdens de race van september 2020 op Raceway Venray. Foto: Rob van Berkel

'Kunnen morgen circuit op'

Ysselsteyn | Autocoureur Barry Maessen kwam in 2020 slechts twee keer in actie. Beide malen racete de 44-jarige coureur uit Ysselsteyn op thuiscircuit Raceway Venray in Ysselsteyn. "Net als alle andere sporten hebben wij helaas heel beperkt in actie kunnen komen vanwege de coronacrisis. Evenementen zijn voorlopig nog verboden en zolang mogen wij in ieder geval niet racen. Zicht op verbetering is er nog niet, maar hopelijk kunnen we dit jaar in ieder geval wel een kampioenschap afwerken", vertelt Maessen.


Maessen komt met zijn team uit in de klasse LM48. Na een crash in september van 2019 was het team juist toe aan een succesvol en compleet seizoen. "Na het ongeval hebben we in 2019 hebben we nog een race gereden in een andere auto. We hadden een chassis-onderdeel besteld in de Verenigde Staten en het duurt lang voordat zo'n onderdeel in Nederland is. We kregen het onderdeel in januari 2020 binnen, terwijl het in oktober 2019 werd besteld. In de winter hebben we hard gewerkt om de auto weer te prepareren voor het seizoen van 2020, maar het kampioenschap van dat jaar ging dus niet door."

Op Raceway Venray werden wel de COVID-series opgezet, maar daarvan ging uiteindelijk alleen de eerste race in september door. De auto van het team van Maessen is er wel klaar voor om weer het circuit op te gaan. "Voor 95 procent is alles gereed. Tijdens de eerste race van 2020 hadden we nog moeite om aan te haken, maar dat ging in september al een stuk beter. Als we de juiste afstelling hebben gevonden, kunnen we weer meedoen om de bovenste plekken."

Het vinden van de juiste afstelling kan alleen tijdens het weekend van de race. Aangezien er niet geracet wordt, is het momenteel dus niet mogelijk om de auto optimaal te prepareren. "We zouden wel individueel kunnen racen in Ysselsteyn, maar dat vind ik ten opzichte van de concurrentie niet fair. We hebben één trainingsdag per jaar en voor iedere race hebben we een trainingsochtend. Daar moeten we het mee doen. Het is dan niet eerlijk als wij onze auto al kunnen optimaliseren."

Toch wordt er nog wekelijks aan de auto gesleuteld door Maessen en zijn team. "We proberen inderdaad nog een keer per week samen te komen. Uiteraard houden we daarbij de maatregelen van het RIVM in acht, dus nu is het wat ingewikkelder. Het is voor de auto niet erg om zo lang stil te staan. Als het moet, kunnen we morgen het circuit op."

Om toch een beetje fysiek bezig te blijven, is Maessen een tijdje terug begonnen met hardlopen en dat bevalt hem eigenlijk hartstikke goed. "Samen met een vriend probeer ik twee keer in de week te rennen. Dat gaat goed en ik merk dat ik daardoor ook een stuk fitter ben. Het is natuurlijk een beetje uit nood geboren, maar zolang we niet mogen racen is dit een prima alternatief. Daarnaast moet er natuurlijk ook met de hond worden gewandeld. We hebben dus nog voldoende beweging."

Auto Maessen na crash in 2019 volledig hersteld

Of er dit jaar op Raceway Venray geracet kan worden, heeft in ieder geval niet te maken met het feit of er toeschouwers zijn toegelaten bij sportevenementen. "Daar zijn we gelukkig niet van afhankelijk. Als er geen toeschouwers mogen komen, gaan we alsnog racen als dat is toegestaan. Er is in 2020 alleen in Ysselsteyn geracet, omdat we hier tribunes hebben voor het publiek. We kunnen hier afstand houden en dat gaat op sommige circuits moeilijker. We hopen snel weer te racen, want we missen het circuit."

Afbeelding