App gemeente werkt niet voor buitengebied

VENRAY | Om overlastmeldingen in het buitengebied bij de gemeente Venray kenbaar te maken, kan de melder niet blindelings vertrouwen op het gebruik van de Mijn Gemeente App. Martijn Direks van CDA Venray vraagt wethouder Cor Vervoort (Venray Lokaal) hier wat aan te doen. De Buiten Beter App zou volgens Direks beter kunnen worden ingezet.


Via de Mijn Gemeente App kunnen meldingen worden gedaan over overlast in het buitengebied. Om deze melding te kunnen maken, is het verplicht een locatie aan te geven. Hier zit een beperking in. Als de ruimte niet in de buurt is van een huis, geeft de app de melding: 'De locatie die u heeft geprikt ligt buiten de gemeente waar u een melding wilt doen. Kies een locatie die binnen de gekozen gemeente ligt, of kies een andere gemeente om in te melden'.

Voor het melden van dumpingen van afval, wat meestal niet bij iemand voor de deur gebeurt maar in het buiten gebied, geeft dit een bijzonder praktisch probleem. Het is in principe niet te melden, constateert Direks. Hij wil daarom van het college waarom de Buiten Beter App niet voor de meldeingen worden ingezet. Of vallen er binnenkort verbeteringen te verwachten van de Mijn Gemeente App?, vraagt Direks zich af. Het valt hem ook op dat er al jaren behoorlijk wat zwerfafval in het buitgebied ligt. Vaak betreft het afval dat kosteloos ingeleverd kan worden. Direks stelt het college voor om verenigingen en stichtingen in dorpen en wijken te faciliteren die het zwerfafval te lijf willen gaan. Direks hoopt antwoorden op zijn vragen te krijgen bij het algemeen vragenuur van de raadscommissie 20 januari 2021.