Vroeger waren er veel meer inwoners die bijen hielden, getuige de foto uit 1968.
Vroeger waren er veel meer inwoners die bijen hielden, getuige de foto uit 1968. Foto: Werkgroep RooyNet.

Bijenhouderij Castenray

Castenray | Al sinds mensenheugenis houden mensen bijen. Tegenwoordig gebeurt dat voornamelijk door imkers die dat als hobby doen, maar vroeger was het bijenhouden sterk verbonden met de landbouw. Een boer hield vaak ook één of meer bijenvolken, omdat de bijen belangrijk waren voor de bestuiving van zijn vruchtgewassen. Elke boer had een huiswei met een heleboel fruitbomen en in zijn moestuin stonden allerlei bessensoorten, augurken, tomaten en andere gewassen die vruchten voortbrengen.


In de Middeleeuwen deden de bijenkorven van stro of van buntgras ook in ons gebied hun intrede. De bij was hierdoor huisdier geworden. Karel De Grote (circa 800) vaardigde wetten uit die de bijenteelt moesten beschermen. Op diefstal van honing stonden strenge straffen. Honing en bijenwas dienden ook voor het betalen van belastingen. Elk landgoed en elk klooster kende zijn eigen imker en honingwijnbereider. Het waren vooral monniken die het bijenhouden beoefenden. De bijenwas gebruikten ze voor het maken van kaarsen. De bijenteelt kende een grote bloei. In die periode ontstonden ook de eerste bijengilden met St. Ambrosius als patroonheilige.


Deze bloei hield aan tot in het midden van de zestiende eeuw, toen Amerika ontdekt was en men rietsuiker ging invoeren. Tot die tijd was honing de voornaamste zoetstof geweest voor de mensen. Ook vond men vervangingsproducten voor bijenwas als grondstof voor
kaarsen.


Honing heeft in veel culturen een zuiverende betekenis vanwege zijn zoetheid. In het oude China was honing al bekend als zoetmiddel in de brede zin van het woord; het was dan ook een symbool voor seksueel genot. Ook in Indiase mythen speelt honing een belangrijke rol. Daarbij staat in Koranische verzen geschreven dat honing een drank is met een gezondheid bevorderende werking, wat maakt dat ook moslims erg veel waarde hechten aan honing.


Castenray kent in de persoon van Robert Cox een beroepsimker. Hij heeft op de hoek Castenrayseweg/Horsterweg een mooie winterstalling met grote bijentuin. Bij Imkerij Cox is honing van uitstekende kwaliteit te koop. Vroeger waren er veel meer inwoners die bijen hielden, getuige de foto uit 1968. V.l.n.r.: Mart, Ger en vader Grad Smits (Jöppe Grád). Korven van stro, zoals op de foto, worden tegenwoordig nog maar weinig gebruikt. De bijen huizen vooral in kasten, waarin ramen hangen, waarop de bijen hun cellen maken.


Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet.