Afbeelding
Foto: Frans de Roos

Woninggroep Groene Hart in Veltum 50 jaar jong (4)

Venray | Neen, de ijsbaan op het centrale plein in het Groene Hart werd deze winter nog niet gerealiseerd. Foto (17) dateert alweer van jaren geleden. De kleine natuurijsbaan midden in het Groene Hart werd omsloten door woningen en hoge dennenbomen. Voor de New York kenners: hij doet daarmee heel even denken aan de kleine kunstijsbaan Rockefeller Center midden in Manhattan die omsloten wordt door panden en hoge flats. Maar de vergelijking gaat al snel verder mank: het bestaan van die New Yorkse ijsbaan is vooral gebaseerd op commercie, en het bestaan van de Groene Hart ijsbaan was gebaseerd op vrijwilligerswerk en gemeenschapszin.


Die gemeenschapszin was voor architect Laurens Bisscheroux een van de doelen waarvoor hij het centrale plein in het woonplan had opgenomen. Bij de bouwaanvraag had hij als mogelijke functies daarvoor aangegeven: speelplein, marktplein, rolschaatsbaan of ijsbaan. Een ijsbaan vraagt om specifieke voorzieningen: door de gemeente was daarom een hoger liggende rij grote zware betontegels aangebracht rondom het plein. En twee grote rioolputten in het midden konden voor een geschikte waterafvoer zorgen. Vrijwel elke verwachting van een strenge vorstperiode heeft indertijd meerdere bewoners geïnspireerd om, na het dagelijks werk, hun handschoenen en laarzen aan te doen om in groepsverband, de ijsbaan te realiseren en ook te onderhouden.

Beide rioolputten moesten waterdicht worden afgesloten op putbodem-niveau. Voor het onderspuiten van het plein kon een brandslang van de Venrayse brandweer worden gebruikt. Het viel niet mee om die te hanteren. Na het onderspuiten werd het plein rondom met kunststof linten afgezet, om mogelijk mislukken voor te zijn.


De ingebruikname werd altijd een blije sportieve ontmoeting. Er werd overigens ook ijshockey gespeeld en om het hardst geschaatst. Als de duisternis inviel werd er meestal gezorgd voor extra verlichting en zelfs voor muziek van Weense walsen. Als de laatste schaatsers waren vertrokken ging de bewoners-werkgroep weer aan het werk om de ijsbaan voor de volgende dag gereed te maken. Voor architect Bisscheroux moet dat geheel van samenwerking een vervulling van zijn droom zijn geweest. Maar mogelijk heeft hij de ijsbaan of een foto daarvan nooit gezien.

Bezoekers kwamen niet uitsluitend uit het Groene Hart. Opmerkingen zoals: “ik heb vroeger nog bij jullie geschaatst” herinneren daaraan. De bescheiden ijsbaan werd vooral groter doordat leerlingen van naburige basisscholen er ook kwamen schaatsen. Werd nog groter doordat de gemeente Venray de ijsbaan opnam in een publicatie van plaatsen in Venray waar kon worden geschaatst. Met de ijsbaan werd het door architect Bisscheroux gestelde doel om gemeenschapszin te activeren meer dan gehaald.        


Tekst en foto: Frans de Roos. Bron o.a.: Rooynet Peel en Maas. Stichting Venray Monumentaal (SVM): secretariaat: Hoofdstraat 23, 5864 BC Meerlo. E-mail: venraymonumentaal@live.nl