Vervolg pagina 5

'Dit moment is juist wel goed om het anders te gaan doen'

Ysselsteyn | Tot half 2023 kan MOY het nog wel uitzingen met het budget van 75.000 euro. Maar daarna ziet het er financieel minder rooskleurig uit. Alle reden voor MOY-voorzitter Huub Hendrix om samen met zijn bestuursleden en dorpsondersteuner Linda Custers de gemeenteraad hiervan met een brief op de hoogte te stellen. Tevens verzoekt MOY in de brief de gemeente vanaf 2023 om financiële steun van jaarlijks 30.000 euro.


"2023 is nog ver weg", zegt Hendrix. "Maar we weten nu al dat we geld tekort gaan komen als we niets doen. De steun van het Zorghuus en de Rabobank is eenmalig. We hebben zonder resultaat al wat fondsen benaderd. Nu er in Venray bezuinigingen op stapel staan binnen het sociale domein is het zaak nu al actie te ondernemen. We hebben inmiddels een gesprek gehad met wethouder Anne Thielen. Ze is enthousiast over het project. We zijn het erover eens dat een goede samenwerking met de gemeente en WMO-consulenten een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert. Dat betekent minder uitgaven voor de zorgkosten. Alleen is het moeilijk om daar een precies besparingsbedrag op te plakken."

Voor Hendrix en MOY is het inmiddels duidelijk dat de dorpsondersteuner voor de inwoners van Ysselsteyn een uitkomst is. Vredepeel trok vorig jaar bij MOY aan de bel of Custers ook voor dat dorp ingezet kan worden. "We hebben inmiddels met de dorpsraad van Vredepeel erover gesproken en een presentatie gegeven", zegt Hendrix. "Maar Linda Custers heeft daar meer uren voor nodig. En die zijn er nu niet. Maar in principe zou het moeten kunnen. En waarom dan ook niet voor Veulen, Heide en Merselo? Je zou denken dat met al die bezuinigingen in het verschiet het moment niet gunstig is. Maar je kunt ook anders denken. Dit moment is juist wel goed om het anders te gaan doen."

Hendrix wil graag op korte termijn met de gemeente hierover in gesprek. Als eerste hoopt hij in eerste instantie op een kleinere financiële bijdrage binnen deze pilotperiode van de gemeente van jaarlijkse 5000 euro. De MOY-voorzitter wil na de pilotperiode in 2023 de financiële dekking van de jaren erna bespreken.