Eerste vaccinatie kazerneterrein op vrijdag 15 januari

Blerick | Het kazerneterrein in Blerick is sinds afgelopen maandag volledig ingericht als centrale vaccinatielocatie voor het coronavaccin in Noord-Limburg. "We zijn al volledig operationeel, maar beginnen op 15 januari met vaccineren", vertelt Hans Buskens van het communicatieteam van GGD Limburg-Noord. "De startdatum van het vaccineren hebben we niet zelf in de hand. We zijn afhankelijk van de routekaart van het ministerie van van Volksgezondheid, Welzijn en Sport."


Het terrein in Blerick is bij uitstek geschikt, aangezien het pal naast het station in Blerick ligt en tevens goed bereikbaar is met de auto. GGD Limburg-Noord staat vanaf 15 januari aan de lat voor vaccinatie van het coronavaccin, te beginnen met zorgverleners. In eerste instantie worden er 250 personen per dag gevaccineerd.

"We hebben de capaciteit om 3000 mensen per dag te vaccineren en ook dat aantal kunnen we eventueel nog opschalen, maar we zijn afhankelijk van het aantal vaccins dat beschikbaar is."


Voor de automobilisten wordt de aan-en uitrijroute via de Venrayseweg ingericht. De ontsluiting aan de Kazernestraat is voor medewerkers, fietsers en voetgangers. "Op deze manier verwachten we eventuele verkeersdrukte te kunnen reguleren", zegt kwartiermaker Twan Jacobs. "Voor mensen die met het openbaar vervoer reizen, vanaf station Blerick is het enkele minuten lopen naar de vaccinatielocatie. De unieke ligging maakt het mogelijk om per dag circa 3000 mensen te vaccineren zonder overlast voor de omgeving van het terrein."


De GGD Limburg-Noord sluit aan bij de landelijke vaccinatiestrategie en richt de locatie zodanig in dat deze na de zorgverleners ook voor de langere periode te gebruiken is voor andere doelgroepen.


Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri (39) krijgt als eerste in Nederland het vaccin tegen het coronavirus. "Ik heb veel vertrouwen in de wetenschap", vertelde de Eindhovense aan het Algemeen Dagblad. Elkadiri, ambassadeur verzorgende in verpleeghuis Het Wereldhuis in Boxtel, hoefde niet na te denken toen ze op haar werk werd gebeld door haar directeur van Zorggroep Elde Maasduinen. Of ze woensdag als eerste Nederlander ingeënt wilde worden met het coronavaccin van Pfizer. "Ik was meteen enthousiast." Samen met drie andere collega’s behoorde Elkadiri tot de eerste groep medewerkers van verpleeghuizen en ziekenhuizen die in Veghel door de GGD Hart voor Brabant gevaccineerd worden.