Dorpsondersteuner succes

VENRAY | De eerste maanden van Linda Custers als eerste Dorpsondersteuner van Ysselsteyn zijn een succes geworden. Alle reden voor het burgerinitiatief Maatschappelijke Ondersteuning Ysselsteyn om bij de gemeenteraad aan de bel te trekken voor jaarlijkse steun van 30.000 euro.


De Ysselsteynse Linda Custers werd 1 juni vorig jaar door MOY aangesteld als dorpsondersteuner, een betaalde functie voor wekelijks twaalf uur. Ze biedt daarvoor hulp aan dorpsgenoten bij vragen over zorg, wonen, welzijn en leefbaarheid. Ze kan als bemiddelaar waar nodig contacten leggen met de gemeente, zorginstanties of andere organisaties zoals de KBO of de Zonnebloem. Mensen weten de dorpsondersteuner te vinden, liet Custers tijdens het laatste Dorpsforum van begin december weten. De vragen blijven volgens Custers binnenkomen en die concentreren zich vooral op zorg (kortdurend huishoudelijke hulp, ouder wordende ouders, mantelzorgers) en op overlast. De vragen en verzoeken bleken zeer uiteenlopend: van een klein huishoudelijk klusje tot aan het uitzoeken van mogelijke zorg voor oudere inwoners die plotseling geconfronteerd werden met het wegvallen van hun partner die overleed of naar een zorginstelling verhuisde.

"Door contacten te leggen worden vragen vaak vanuit de omgeving opgelost", liet ze tijdens het Dorpsforum weten. "Mooi is om te zien dat mensen die hulpvragen stellen zich ook beschikbaar stellen om hulp te bieden." Dat heeft als gevolg dat de lijst met vrijwilligers, die dan weer iets kunnen betekenen voor anderen, flink is gegroeid. Afgelopen november stonden op die lijst dertig inwoners uit Ysselsteyn die bereid zijn hun hulp aan te bieden, nadat Custers ze had benaderd. Hierdoor hoeft minder professionele zorg te worden ingezet. Tot en met november had Custers 38 casussen onder haar hoede, waarvan een aantal nog in behandeling zijn.

De pilot van MOY met Custers loopt tot juli 2023. Tot die tijd heeft MOY een budget van 75.000 euro tot zijn beschikking: Zorghuus Ysselsteyn, Rabobank en de gemeente Venray dragen elk 25.000 euro bij.

Lees verder op pagina 11.