D66 oneens met college over beheer gronden bij natuur

VENRAY | Na de herinrichting van het Loobeekdal, waarbij onder meer nieuwe natuur wordt ontwikkeld, kan op de aangrenzende gronden stalmest worden uitgereden en mag er intensieve begrazing door vee plaatsvinden. Extensieve beheer van de gronden, om beperking van de stikstofdruk op die gebieden na te streven, is derhalve niet aan de orde. Dat antwoordt het college van Venray op vragen van D66-raadslid Theo Zegers.


De Merselonaar stelde de vragen naar aanleiding van berichten in de media waaruit blijkt dat de rechter de provincie Limburg sommeert om vergunningentrajecten te starten voor het bemesten van gronden in de omgeving van stikstofgevoelige natuurgebieden. De provincie vond zo'n traject eerder niet noodzakelijk. Volgens Zegers is D66 van mening dat extensief beheer van de aangrenzende gronden een voorwaarde is om de natuurlijke ontwikkeling optimaal plaats te laten vinden.

Zestien Limburgse bedrijven zouden hierbij zijn betrokken, waaronder een bedrijf uit Merselo waarvan de uitgestoten stikstof onder meer in natuurgebied Boschhuizerbergen terecht zou komen. Het college laat weten dat de provincie in het gemeentehuis over twee Venrayse veebedrijven bestemmingsplaninformatie heeft opgevraagd naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak. Die twee bedrijven hebben in totaal 120 landbouwpercelen in Venray in bezit waarvan de uitstoot van stikstof van invloed is op Natura-2000 gebieden zoals Boschhuizerbergen, Maasduinen, Deurnese Peel en Mariapeel.

Het college laat weten dat de percelen eigendom zijn van de eigenaren van de twee bedrijven en van anderen. Zegers wil die percelen op kaart. Maar hij zal nog even geduld moeten hebben. Venrayse ambtenaren zijn de boel nog aan het inventariseren.

D66: intensieve begrazing en mest op grond bij natuur niet wenselijk

Na de herinrichting van het Loobeekdal, die in volle gang is, krijgt een deel van de gronden de bestemming natuur krijgt in de vorm van bos en een deel in de vorm van weiland. Bij de percelen in het Loobeekdal zijn volgens het college afspraken gemaakt over het toepassen van vaste mest tot een maximale hoeveelheid. In overleg met Waterschap Limburg en de provincie legde de gemeente Venray deze afspraken vast in het bestemmingsplan Loobeek deelgebied Venraysch Broek-Spurkt.

Uiteindelijk is de provincie het bevoegd gezag over de natuurdoelen in de Goudgroene natuurzone. De provincie controleert via steekproeven of de natuurdoelen inderdaad gehaald worden. Het uitrijden van mest is dus mogelijk indien dat past binnen het realiseren van de natuurdoelen.