Foto van de opening van herbouwde historische kasteelpoort aan de Kasteellaan.
Foto van de opening van herbouwde historische kasteelpoort aan de Kasteellaan. Foto: Audica Video

Video: Gilde timmert aan de weg

Blitterswijck | Het St. Antonius-Abt Gilde Blitterswijck was in 2020 een van de deelnemers van leefbaarheidsproject Kern met Pit van Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Als goedgekeurde deelnemer van het project ontvangt het gilde uit Blitterswijck duizend euro en maakt het kans op nog een extra bonus van 1500 euro. Daarvoor heeft het gilde stemmen nodig en via de website www.kernmetpit.nl kan er gestemd worden op het project van het St. Antonius-Abt Gilde Blitterswijck.


Het project behelst het opnieuw bestraten van het gildeterrein in de stijl van het kasteel met oud gebakken stenen. "Inmiddels is de bestrating gelegd door vele vrijwilligers en ontvangen we eind deze maand de bijdrage vanuit Kern met Pit", vertelt Jan-Willem Franssen, voorzitter van St. Antonius-Abt Gilde Blitterswijck, enthousiast. "We kunnen echter nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken dus ik roep vooral op om op ons project te stemmen."


Plannen

Vanwege het coronavirus had het gilde te maken met regelgeving die continu veranderde. Daardoor is de planning verschillende malen noodgedwongen aangepast en overhoop gegooid. "We zijn trots om te melden dat ons terrein gereed is. De buitenkant van het nieuwe gildegebouw, dat we drie jaar eerder noodgedwongen hebben moeten realiseren, is voor 95 procent gereed. Het gras is voor de tweede keer gelegd en de bestrating is zelfs gereed rondom de kasteelpoort. Daarnaast hebben we het voor elkaar gekregen om beplanting rondom het gildeterrein te realiseren in samenwerking met onze plaatselijke kwekers. Ook hebben we banken kunnen plaatsen die gratis ter beschikking zijn gesteld."

Het St. Antonius-Abt Gilde Blitterswijck is gevestigd op het oude kasteelterrein en er komen dus ook veel wandelaars en fietsers in het gebied. "In samenwerking met Kerngroep Blitterswijck en het dorpsontwikkelingsfonds is de heropbouw van de kasteelpoort nabij de ingang van het terrein gerealiseerd. Met de gemeente Venray en diverse instanties zijn we op dit moment aan het bekijken hoe we in de nabije toekomst het gehele terrein rondom het voormalige kasteel nog aantrekkelijker kunnen maken. Het terrein kan vaker worden ingezet als evenemententerrein. Zo kan de gehele gemeenschap van het dorp gebruikmaken van het gebied. Ook tijdens schietwedstrijden als bijvoorbeeld het koningsschieten (traditioneel in het derde weekend van juni, red.), mogen we jaarlijks veel bezoekers ontvangen." Stemmen via de website www.kernmetpit.nl kan al vanaf maandag 4 januari.

In 2020 telde de gemeente Venray vier deelnemende projecten aan Kern met Pit. Ook Leerpad Loobeek, Harmonie St. Catharina uit Leunen, Veulen en Heide en Residence De Stek in Castenray deden mee. Ook deze projecten dingen mee naar de cheque van vijftienhonderd euro. Stemmen op één van deze projecten kan via www.kernmetpit.nl.

St. Antonius-Abt Gilde op jacht naar stemmen

Residence De Stek, een woon-, zorg-, en ontmoetingsinitiatief in Castenray won de landelijke prijs van KNHM Foundation. Het initiatief ontving drieduizend euro van Kern met Pit. De Stek behoedt de oudere medemensen voor eenzaamheid door ze bij de samenleving te betrekken. Behalve een ontmoetingsplek zijn er ook vijf appartementen gerealiseerd. De Gouden Pit werd uitgereikt door Annemarie Jorritsma aan initiatiefnemer Bert Arts.

Afbeelding