Venray vaart eigen koers

VENRAY | In Boxmeer zijn vragen ontstaan over een brief waarin de gemeente Venray het ministerie van Defensie steun vraagt bij een onderzoek naar vliegveld De Peel in Vredepeel. Ook het Venrayse COVM-lid Jan Houba zet vraagtekens bij de brief.


In de brief vraagt het Venrayse college namens de gemeenteraad staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zo snel mogelijk de opdracht te geven voor het uitvoeren van een Kosten Effect Analyse (KEA) voor vliegbasis De Peel. Dat is een onderzoek om de gevolgen voor de omgeving in beeld te brengen, als de nieuwe F35-jachtvliegtuigen vanaf De Peel oefenvluchten uitvoeren. Ook zegt het Venrayse college betrokken te willen worden bij de keuze voor het bureau dat de KEA uitvoert. Een KEA is volgens het college de beste onderzoeksmethode om de kosten van de openstelling te berekenen. Tevens onderzoekt een KEA alternatieve locaties. Naar dat laatste wordt volgens het college in een MKBA (Maatschappelijke Kosten Baten Analyse), waar in de raad ook op werd aangedrongen, niet naar gekeken. Daar denken andere deskundigen overigens anders over.

In de brief staat ook dat de afgevaardigde van de gemeente Venray in de laatste COVM-vergadering van 3 december bij Defensie op een KEA aandrong. De COVM-vertegenwoordigers van de andere gemeenten die deelnamen aan het COVM-overleg zouden hun instemming voor de brief hebben gegeven. De PK-fractie heeft het college van de gemeente Boxmeer er vragen over gesteld. "Bij het COVM-beraad was wethouder Stevens niet aanwezig", aldus PK-fractieleider Han Welbers uit Overloon. "De ambtenaar van Boxmeer die wel aanwezig was stemde niet in met het verzoek voor een KEA, begreep ik. Ik wil weten welke stappen Boxmeer richting Venray gaat zetten."

Het college van Boxmeer en de dorpsraden van Holthees-Smakt, Vierlingsbeek, Maashees, Overloon, Vortum-Mullem en Groeningen gaven al eerder aan voorstander te zijn van een MKBA. Houba is verbaasd over de gang van zaken. "Ambtenaar Winand van der Kooij verving bij het COVM burgemeester Winants en benadrukte in het overleg dat het een KEA zou moeten worden. Ik hield mij buiten de discussie."