IVN luidt noodklok: 'Afspraken Spurkt nooit nagekomen'

VENRAY | Volgens dr. ir. Hendrik-Jan van Telgen en Joof Teeuwen, oud-bestuurder van Waterschap Peel en Maasvallei, is de voorgenomen aanleg van industrieterrein De Spurkt funest voor de natuur in de omgeving. Beiden zijn lid van Vogelwerkgroep Maas en Peel van IVN Geysteren Venray.


"Een natuurparel van Venray dreigt onherstelbaar vernield te worden", stellen de twee. Tevens geven ze aan dat na de aanleg van industrieterrein Smakterheide rond de eeuwwisseling afspraken niet zijn nagekomen.

Bij die aanleg werd in die periode nog volop geprotesteerd, weet het duo. "De nieuwe boerderijen zouden aan natuurcompensatie doen", zegt Teeuwen, al jaren voorzitter van de vogelwerkgroep. "Niet dus. Er werd tot op de rand van het beekdal gebouwd. De weg Spurkt tussen Smakterheide en het Loobeekdalgebied zou een keiharde grens worden waar niet overheen gebouwd mocht worden. Het industriegebied zou afgeschermd worden met een rand van dertig meter breed bomen en struiken, waardoor het industriegebied onzichtbaar zou zijn vanuit het beekdal. Is nooit gebeurd."

Teeuwen en Van Telgen, die namens de complete vogelwerkgroep spreken, drukken de politiek op het hart een goede afweging te maken ten aanzien van het nieuw aan te leggen industrieterrein De Spurkt. "Wij houden een pleidooi om het industrieterrein niet aan te leggen in uitgerekend het Loobeekdal."


Lees verder op pagina 5.