Honderden lichtjes, beeldjes, huisjes en andere spullen vormen een prachtig kersttafereel.
Honderden lichtjes, beeldjes, huisjes en andere spullen vormen een prachtig kersttafereel. Foto: Henk Lammen

Kerstdorp in Oostrum

Oostrum | Het hele huis van Annie Gerritsen (85) in Oostrum ademt Kerstmis. Alle plekjes die geschikt zijn om beeldjes, huisjes, poppetjes, boompjes of andere kerstspullen te plaatsen, zijn gebruikt om de woning om te toveren tot een groot kersttafereel. Een hobby die een jaar of zeven, acht geleden begon, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende, creatieve familiebezigheid.


Het huis van Annie Gerritsen is een en al kerstsfeer. De kast in de voorkamer staat vol met beeldjes, huisjes, poppetjes en kerkjes. Op een kastje staat een vrolijke verzameling roodwitte kerstmannen en op het tv-kastje een tafereeltje met witte kerstspullen. Het pronkstuk is het bergdorp in de achterkamer. Tegen de vier meter breed, bijna twee meter hoog en anderhalve meter diep. Het tafereeltje kan zo zijn weggeplukt uit een Zwitsers gebergte. Het is het resultaat van wekenlange, ijvere handenarbeid van dochter Thea Kost uit Asten. In fases is zij minstens 70 uur bezig geweest om het kunstwerk gestalte te geven. Lege gestapelde (bananen)dozen als bergfront, voorzien van groengrijs rotspapier is de basis. Vervolgens vinden tientallen huisjes, een waterval, treintje en andere, al dan niet draaiende tafereeltjes hun plekje op de berggrot. Verlicht door 600 witte en gekleurde lampjes.

Annie noemt haar verzameling een familiehobby. "Kinderen en kleinkinderen komen geregeld met nieuwe spullen binnen. 'Die heb je nog niet oma' roepen de kleinkinderen als ze weer iets op de kop hebben getikt." Op vlooienmarkten en in (tweedehands)winkels en tuincentra worden de nieuwste aanwinsten gekocht. Grotere stukken in de verzameling zoals bijvoorbeeld een molen, kerk of oliebollenkraam krijgt ze ieder jaar op haar verjaardag. "Het leukste is om iets moois voor twee kwartjes te kopen." Kerstmis in coronatijd was ook bij Annie Gerritsen anders dan in andere jaren. "Normaal is het hier de zoete inval. Zitten we met een man of zestien aan de eettafel, nu hebben we Kerstmis in kleine kring gevierd. Het is even niet anders."

Afbeelding