Een beeld van het zuidelijke stukje van de Maaswerken.
Een beeld van het zuidelijke stukje van de Maaswerken. Foto: Chris Geurts

Jaren werk voor eXposure

VENRAY | Je maakt het niet vaak mee dat er een nieuw natuurgebied zomaar bij wijze van spreken in je 'achtertuin' tot ontwikkeling komt. Het nieuwe in het kader van het Mooder Maas ontwikkelde natuurgebied aan de Maas tussen Wanssum en Broekhuizenvorst is hier een treffend voorbeeld van. Fotogroep eXposure Venray ziet haar kans schoon en is de komende jaren niet meer weg te slaan uit het bijzondere gebied.


Dertien leden van eXposure grijpen de mogelijkheid aan om de komende drie jaar de natuurontwikkeling van dit gebied fotografisch in beeld te brengen. Chris Geurts van de fotoclub heeft het project in gang gezet. "We gaan de natuurontwikkeling in dat gebied op de voet volgen door vanuit een groot aantal vooraf vastgelegde standpunten foto’s te gaan nemen", legt Geurts uit. "Door vanuit vaste standpunten te werken, hopen we niet alleen op grotere maar ook op kleinere schaal de natuur ontwikkelingen in beeld te brengen."


Hoe pakken jullie dat aan?

Geurts: "De hele natuurregio van Wanssum tot Broekhuizenvorst is voor het project opgedeeld in drie deelgebieden. Per gebied nemen zo'n vier fotografen een aantal keren per jaar, verdeeld over de seizoenen, foto’s vanuit de vooraf vastgelegde standpunten. Om de ontwikkeling van de natuur zo goed mogelijk in beeld te brengen. In de afgelopen jaren zijn tijdens de ontwikkeling van dit gebied door de leden van de fotogroep veel foto’s gemaakt. Op deze manier hopen we een mooie bibliotheek aan foto’s op te bouwen."


En dan?

Geurts: "Het streven is om in het najaar 2023 een expositie hier aan te gaan wijden. We hopen daar tegen die tijd een mooie locatie voor te kunnen vinden. Omdat we ook naast geprinte foto’s ook graag gebruik willen maken van monitoren."

Fotogroep brengt ontplooiing nieuwe natuur in beeld

Fotogroep eXposure Venray bestaat inmiddels 49 jaar en is oorspronkelijk opgericht vanuit de personeelsvereniging van Rank Xerox, waarbij de X in exposure staat voor Xerox. Ondertussen is er al jarenlang geen binding meer met Rank Xerox en staat de fotogroep daar volledig los van als zelfstandige vereniging. Slechts enkele leden hebben hun roots bij de Rank liggen.


Kun je eXposure Venray beschrijven?

Geurts: "Momenteel bestaat de groep uit twintig leden van diverse pluimage en leeftijden. Een enkeling is verbonden aan het Venray Museum, anderen hebben een sterke binding met de natuur, weer anderen met architectuur en ga zo maar door. In ieder geval hebben ze allemaal gemeen dat ze graag met de camera eropuit trekken. De groep heeft een eigen lokaal in De Clockert in Venray. Elke twee weken zijn er bijeenkomsten die goed bezocht worden. Helaas het afgelopen jaar door de coronamaatregelen niet fysiek, maar voornamelijk via Skype-sessies. Die sessies verliepen succesvol en droegen bij aan een goede invulling en continuïteit van de activiteiten. Elke twee jaar wordt er een expositie gehouden. De voor 2020 geplande expositie is vanwege de coronacrisis doorgeschoven naar najaar 2021."


Hebben de fotografen verstand van natuurfotografie?

Geurts: "Een goede vraag. Een enkeling wel, de meeste fotografen niet. Het is een divers groepje mensen, maar het zijn uiteraard wel allemaal natuurliefhebbers."