Hoog werk aan de toren van de Grote Kerk. Foto: Jolijn van Goch.
Hoog werk aan de toren van de Grote Kerk. Foto: Jolijn van Goch. Jolijn van Goch

Oktober | De huisartsenpost bij medisch centrum Wieënhof in Venray gaat hoogstwaarschijnlijk dicht. Cohesie, de Noord-Limburgse organisatie van huisartsen dat kantoor houdt in Venlo, wil de sluiting van de Venrayse HAP nog niet bevestigen.


De kruidvlier wordt op de rode lijst van inheemse planten omschreven als 'zeer zeldzaam en sterk afgenomen'. Venray heeft 'm in huis. Maar voor hoelang nog? Dat vragen leden van IVN Geysteren-Venray zich bezorgd af. De plant, ook wel lage vlier of hadik genoemd, is te vinden in het dal van de Loobeek, in de buurt waar het nieuwe bedrijventerrein De Spurkt moet komen. De bloeitijd voor dit jaar is achter de rug, maar volgend jaar zomer staat de vlier ongetwijfeld weer volop te pronken. De kans dat de komst van De Spurkt daar op den duur een einde aan maakt, wordt door IVN-bestuurder Stan Schaekens als reëel ingeschat.


GroenLinks Venray meldt zich aan als nieuwe fractie voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022. Tijdens de evaluatie van een ledenbijeenkomst op 24 september bij Kipster in Oirlo wordt de knoop doorgehakt.


Op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel komen een kleine vijftig nieuwe banen. Dat heeft alles te maken met de uitbreiding van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) met een zogeheten Stinger-Manpad-peloton. Het DGLC groeit daarmee naar voorlopig zo'n 730 medewerkers. Alle andere eenheden erbij opgeteld gaat de kazerne werk bieden aan bijna negenhonderd, voornamelijk, militairen.


De toren van de Grote Kerk en het carillon in die toren zullen na de grootscheepse renovatie een trekpleister van formaat zijn voor toeristen. De uitgebreide opknapbeurt, die eind dit jaar klaar is, is niet alleen gericht op behoud van de toren. Het gebruik van de enorme toren wordt verder ontwikkeld en voor bezoekers wordt de vierkante kolos toegankelijker en aantrekkelijker. Ideaal voor toeristen. In de toren zijn vijf kamers die alleen met trappen zijn te bereiken.


De eerste steen van de volmolen in Merselo is symbolisch onthuld door Koos Swinkels en Jacques Lamers, de oorspronkelijke initiatiefnemers van het project langs de Zandstraat. Als alles volgens plan verloopt, moet het gebouw aan het eind van de winter of het begin van het voorjaar klaar zijn.


In navolging van onder meer De Wiendbuul, De Ruuk en De Spurriemök hebben ook vastelaovesvereniging De Piëlhaas (Venray), De Zagewetters (Merselo) en De Piëlhaan (Landweert) besloten om alle carnavalsactiviteiten voor dit seizoen te schrappen. Ook alle activiteiten van jeugdvastelaovesvereniging D’n Hazekeutel voor komend carnavalsseizoen zijn geschrapt.


In een extra raadsvergadering roepen de acht fracties burgemeester en wethouders op alles in het werk te stellen om de huisartsenpost (HAP) voor Venray te behouden. Zelden waren raad en college het zo eens. Het voornemen van Cohesie (een coöperatie waarbij alle 105 Noord-Limburgse huisartsen zijn aangesloten) om de Venrayse HAP te sluiten, zorgt niet alleen voor een golf van verontwaardiging binnen de politiek. Ook de inwoners hebben er geen goed woord voor over. Dat brengt de SP in beeld met de petitie HAP Venray moet blijven, die op internet kan worden ondertekend.


Cafés en restaurants blijven voor minimaal vier weken gesloten. De nieuwe horecasluiting komt bij de Venrayse ondernemers harder aan dan de eerste sluiting. "De vorige keer lag de zomer in het vooruitzicht, nu is het perspectief een stuk somberder. De winter ligt in het verschiet", vertelt Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting, tevens voorzitter van de afdeling Venray van Koninklijke Horeca Nederland.


Zo'n veertig ouderen en alleenstaanden ontvangen een warme maaltijd uit handen van stichting Landweert Leeft. Normaliter komen deze mensen samen in wijkcentrum 't Stekske, maar dat is door het coronavirus onmogelijk.


Bjorn Poels en Mieke Janssen slaan het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) over en er komt ook geen nieuw vastelaovesliedje. Het is niet dat het Venrayse duo geen zin heeft om samen te zingen, integendeel. Het tweetal staat te trappelen om weer op te treden, maar dat zit er vanwege de coronacrisis niet in. Daarnaast verwacht Mieke met haar partner medio december hun eerste kindje en Bjorn wordt in april voor de derde keer vader. Dat er geen optredens staan voor de komende weken, komt Bjorn en Mieke dus eigenlijk niet heel slecht uit.


November | Vak O op begraafplaats Boschhuizen in Venray wordt al jarenlang onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Ook tijdens Allerzielen steken de negen vrijwilligers de handen uit de mouwen. Op de dag dat de overledenen worden herdacht, ziet de begraafplaats er altijd iets anders uit, het is wat kleurrijker. "Nabestaanden plaatsen rond Allerzielen meer bloemen en planten op de graven van hun naasten", vertelt vrijwilliger Sjeng Ewalds.


De visvijvers van hengelsportvereniging Grondel Geduld zijn compleet gerenoveerd en het project wordt opgeleverd. "We zijn echt heel blij met het eindresultaat. Er is ontzettend goed werk geleverd", zegt Paul Derikx, voorzitter van Grondel Geduld, enthousiast.


Dit jaar geen hossende mensenmassa's en overvolle treinen richting Maastricht op de elfde van de elfde. Nee, de traditionele aftrap van het carnavalsseizoen gaat op 11 november in alle stilte voorbij. Maar omdat nietsdoen geen optie is, wordt er onder meer bij De Piëlreus in Ysselsteyn toch stilgestaan bij de eerste dag van het nieuwe carnavalsjaar. De Piëlreus-vlag wordt gehesen en dat gebeurt op veel plekken in de regio. "Alle kerkdorpen in de gemeente Venray doen mee en het initiatief is zelfs opgepakt in Horst aan de Maas en Peel en Maas", vertelt De Piëlreus-vorst Martijn Claessens.


Venray heeft vanaf 1 april volgend jaar geen huisartsenpost (HAP) meer. Dat besluit de Raad van Bestuur van de Noord-Limburgse huisartsencoöperatie Cohesie.


Op klaarlichte dag is aan de Overloonseweg in Venray de aanhanger met daarop een knalrode zitmaaier gestolen van Peelkudde Schaapsdrift. Schaapsherder Tineke Camps is op nog een honderd meter afstand aan het werk, maar heeft niks gezien of gehoord. "Het is tussen 15.00 en 16.00 uur gebeurd, denken we. Helaas is de diefstal niet verzekerd, dus het is een flinke kostenpost", vertelt Camps.


Maar liefst tien sprekers grijpen tijdens een digitale editie van het Sprekersplein de mogelijkheid aan om hun zorg te uiten over de mogelijke komst van een bedrijventerrein naar De Spurkt. De tendens? Het Loobeekdal moet een natuurgebied blijven en de bouw van dertig hectare aan blokkendozen moet het liefst vandaag nog van tafel.


Als het aan de Provinciale Staten van de provincie Limburg ligt, dan blijft de huisartsenpost (HAP) in Venray ook na 1 april geopend voor patiënten. Als het aan huisartsenorganisatie Cohesie ligt, dan sluit de HAP na die datum.


Tandarts Bernard Ruyten (71) uit Venray stopt na 43 jaar en draagt zijn praktijk over aan Leontien Hartman, die in het Annapark een nieuwe praktijk is gestart onder de naam Tandenz, thuis in mondzorg. Daarmee komt een einde aan de Ruyten-dynastie in Venray. Bernard startte in 1977 bij zijn vader Jan Ruyten in de praktijk. Op 23 december is zijn laatste werkdag als tandarts. Bernard Ruyten had graag een afscheidsreceptie gehouden, maar ook dat kan nu niet vanwege de coronapandemie.


De sloopvergunning die al in 2010 is afgegeven voor het postkantoor in het centrum van Venray, is onherroepelijk. Maar Venray Lokaal legt zich er niet bij neer. De partij komt met een initiatiefvoorstel dat moet leiden tot behoud van het pand. Het voorstel dat VL-commissielid Cees de Vocht doet, krijgt veel steun van andere partijen. Daan Janssen (D66) geeft aan pogingen om het pand te behouden te zullen steunen.


December | Selfiemuseum APP!E opent officieel de deuren en tijdens het openingsweekend trekt het pop-upselfiemuseum in het oude pand van Albert Heijn aan het Henseniusplein in Venray ruim 200 bezoekers. Een mooie start volgens Edwin de Klein, een van de initiatiefnemers van het museum. "Laten we hopen dat we dit weekeinde weer wat meer bezoekers mogen begroeten."


Bij Peter en Elly Arts uit Oirlo rijdt de modeltrein in de kerstperiode door de serre en alsof dat niet genoeg is, heeft Peter ook nog een heuse skilift en waterval gerealiseerd in zijn bijzondere kerstdorp. "De skilift is wel het pronkstuk, maar eigenlijk vind ik alles schitterend", vertelt Peter enthousiast over zijn winterwonderlandschap.


Voor de horeca is de maat vol. Ruim vijftig afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), waaronder afdeling Venray, geven aan dat het niet langer kan en op 17 januari gaan de deuren van de horeca weer open. "Het is geen loos dreigement. We gaan op 17 januari op een verantwoorde manier open", vertelt Gijs Schapendonk, voorzitter KHN-afdeling Venray.


De zon gaat medio december al om 16.26 uur onder. Vanzelfsprekend in deze tijd van het jaar natuurlijk, maar dat het al zo snel donker is, is zeker niet voor iedereen prettig. Scouting Don Bosco Leunen vindt het belangrijk om ook in de donkere dagen voor Kerstmis licht te brengen en onder meer om die reden heeft de scoutinggroep een lichtpunt gecreëerd op het dorpsplein in Leunen. "We vinden het belangrijk om mensen in deze donkere tijden een hart onder de riem te steken", legt Ralf Janssen van Scouting Leunen uit.


Het jaarlijkse kerstdiner van Nationale Vereniging de Zonnebloem afdeling Rooy gaat dit jaar vanwege de coronacrisis vanzelfsprekend niet door, maar omdat stilzitten geen optie is, bedenkt de activiteitencommissie in Venray een alternatief. Vrijwilligers brengen kerstpakketten rond voor gasten en andere vrijwilligers.
"2020 is een heel apart jaar geweest natuurlijk en dat willen we niet ongezien voorbij laten gaan", vertelt Tiny Steinmann namens de activiteitencommissie van Zonnebloem Rooy. "Dit is voor veel mensen een welkome verrassing. Het is een leuk extraatje voor de feestdagen."


Het verbod op carbidschieten dat burgemeester Winants begin december instelt, blijft intact. Hij vindt tijdens de raadsvergadering de fracties aan zijn zijde. In elk geval dit jaar moeten de melkbussen en met de springstof in de schuur blijven.


Vrijwilligers van Eetpunt Leunen brengen kerstpakketten bij de ouderen in het dorp. Een actie om een hart onder de riem te steken bij deze mensen, die de gezelligheid van het eetpunt al sinds februari hebben moeten missen. Eetpunt is een initiatief waarbij veelal oudere en alleenstaande bewoners van Leunen een keer per maand gezamenlijk een maaltijd nuttigen. Deze maaltijd wordt door zo'n dertien vrijwilligers samengesteld, gekookt en uitgeserveerd.


De afdeling Merselo van KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) verrast haar leden met een heerlijk bakje snertsoep. In het kerkdorp, verpleeghuizen en bij KBO'ers die buiten het kerkdorp wonen worden maar liefst 140 bakjes snertsoep afgeleverd door Wilma Zegers, Tilly Wiechert en Herman Zegers. Cateraar De Lekkernij uit Merselo maakt de soep en de bestuursleden gingen op pad. Met een bolderwagen met bakjes snert togen Tilly en Wilma het dorp in, Herman zet in zijn auto koers richting de buitendorpse KBO'ers.

De gemeenteraad schuift de hete aardappel die De Spurkt heet door naar eind januari volgend jaar. Alle fracties vinden uiteindelijk het collegevoorstel dat moet leiden tot de aanleg van het industrieterrein tussen Smakterheide en de Loobeek niet rijp voor besluit.


De sloopkogel gaat een einde maken aan het voormalige postkantoor aan de Patersstraat in het hart van Venray. De kleinst mogelijke meerderheid van de gemeenteraad, in vergadering bijeen, besluit daartoe. Wanneer het pand tegen de vlakte gaat, is nog onduidelijk. Het plan is om op die locatie een appartementencomplex te bouwen.


Een groep van zo'n tien vrijwilligers is tijdens de adventperiode druk in de weer geweest met de kerststal in de Paterskerk. Het schouwspel, compleet met waterval, schaapskudde en natuurlijk het kindje Jezus, zorgt voor verlichting in de coronacrisis. "We zijn weer trots op het eindresultaat en de kerststal willen we graag laten zien aan het publiek", vertelt Frans Jenniskens, een van de kerststalvrijwilligers.


Zonneparkontwikkelaar Solarfields mag de procedure voor de ontwikkeling van een zonnepark van ruim twintig hectare tussen de Beemdweg en snelweg A73 in Oirlo voortzetten. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Venray weten. Solarfields deed mee aan de tender.

Leontien Hartman en Bernard Ruyten in tandartsenpraktijk Tandenz. Foto: Rikus ten Brücke.
Vrijwilligers van de Zonnebloem met hun kerstpakketten. Foto: Antoon Jeuken.