Uit Betrokkenheid

Op het Rembrandtplein in Nieuw Bergen staat het prachtige beeld “Uit Betrokkenheid”, gemaakt door de kunstenaar Clemens Driessen en in 2005 geschonken door het echtpaar Jan en Agnes Schreurs, om hun betrokkenheid aan de gemeente Bergen tot uitdrukking te brengen. 


Uit ervaring mag ik zeggen, ik woon nu 59 jaar in Aijen, dat iemand zijn betrokkenheid het beste kan ervaren wanneer je in zijn gemeente woont. Ik heb gehoord dat veel ambtenaren bewust van buiten de gemeente worden aangetrokken omdat zij in het verleden, bij in de gemeente woonachtige ambtenaren, door bewoners privé negatief benaderd werden.


Helaas komen nu dus veel ambtenaren van buiten Bergen. Daardoor is hun sociale betrokkenheid dan bijna niet aanwezig. Ze doen hun werk en gaan ’s-avonds naar huis, soms wel een uur rijden en zo ben je privé ook niet betrokken bij wat er zoal leeft onder de mensen. Van B&W en de raadsleden weten we inmiddels dat ze ver van ons afstaan. Hoewel, dat zal de komende tijd wel anders zijn want er komen verkiezingen.

Wat ik eigenlijk wil zeggen: we wonen in zo’n mooie gemeente en we mopperen alleen maar. Waarom niet eens de “Schoonheid van Bergen” omarmen, zoals onze prachtige vennen, onze kunst in openbare ruimtes, onze monumenten. Ik roep al twintig jaar naar de gemeente: “inventariseer eens wat er allemaal is”. Uiteindelijk ben ik het zelf gaan doen en ik schaam me dat ik het niet eerder gezien heb. Wat een rijkdom hebben we. Je kunt mopperen over de Toren in Nieuw Bergen, maar deze staat er nu eenmaal. Waarom dan maar niet omarmen en het er het beste van maken. Laten we trots zijn op onze gemeente en niet altijd naar de bestuurders wijzen die het toch nooit goed zullen doen, hoe goed ze het ook doen.

Ik heb ook kritiek, hele stevige zelfs maar of het helpt om te gaan stemmen, daar heb ik mijn twijfels over. Laten we het daarom maar zelf doen. Waar hebben we de gemeente voor nodig?


Wees trots op jouw dorp!

Getekend: Roel van der Veen, zonder partij.