De kleine knolbloemetjes melden zich alweer in de natuur
De kleine knolbloemetjes melden zich alweer in de natuur Foto: Melanie van den IJssel

365 blanco pagina’s

Het betoverende gevoel wat bij iedereen zo rond de kerstdagen opkomt, is na 1 januari weer een beetje gesmolten. Een nieuw jaar is weer van start gegaan en de kerstboom zal zo ongeveer bij iedereen inmiddels uit de huiskamer zijn verdwenen. Toch vind ik het altijd wel een beetje wennen. Dat warme en fijne gevoel wat zich beetje bij beetje opborrelt zo na Sinterklaas, het liefdevolle gevoel wat je erdoor krijgt. Ik probeer het vaak toch vol te houden en ik moet zeggen het lukt me zo nu en dan aardig goed. De versiersels zijn opgeruimd en alles ziet er dan weer wat saai en gewoontjes uit.
 

De feestdagen zijn voorbij en de winter kan van start gaan. Het duurt misschien een halve dag en dan ben je er ook weer aan gewend, aan de woonkamer en de etalageramen. De sierlijke lichtjes hebben plaats gemaakt voor een winters thema. Zonder kerstbomen en dennenappels.

De feestdagen zijn voorbij, maar ook dat went weer snel 

Iets wat evengoed een verwarmd hart geeft zijn de bloembollen en in dit geval de winterklokjes. Dan zijn de twinkellichtjes verdwenen, deze fantastische leuke kleine witte klokjes nemen de sfeer vanaf 1 januari over.
Want dan lijkt het opeens misschien een beetje saai, deze kleine knolbloemetjes laten ieder jaar weer opnieuw zien dat we, ook al zien veel mensen het niet, gewoon doorgaan met dat liefdevolle gevoel.


365 blanco pagina’s. Een geheel nieuw jaar, dat jij mag invullen op jouw manier. Doe het vol lof en maak er jouw jaar van. Probeer de positieve dingen te voelen en hou een tuindagboek bij, je hoeft niet iedere dag iets te schrijven, maar het kan zo leuk zijn om het op een later tijdstip over te lezen. Maak een foto van iets wat je tegenkomt of wat je mooi vindt en maak er iedere dag minimaal één. Daar kan het beste fotoboek niet tegenop. Plaats ze op Social Media en vertel er jouw verhaal bij. 365 dagen, 365 blanco pagina’s.

Vertel je eigen verhaal en leef je eigen leven

Wanneer zullen de eerste gierzwaluwen dit jaar arriveren in de Maasduinen, wanneer komt het eerste citroenvlindertje voorbij, de hommel of de eerste honingbij? Op dit moment mogen we nog genieten van al die wintergasten. En voordat ik het vergeet. Binnenkort kun je weer meedoen aan de Nationale tuinvogeltelling op 28,29 en 30 januari. Tien minuten de vogels tellen in jouw tuin of op jouw balkon. Meer informatie hierover vind je op de website van de Vogelbescherming.


De winterklokjes, een van de eerste bloemetjes die bloeien in de wintermaanden. Het is een bolgewas en is familie van de narcissen. Ze worden zo’n 20 centimeter hoog en groeien in groepjes. De bloem heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en lijkt ongunstig voor insecten-bezoek zo vroeg in het jaar. Maar het is zeker niet onmogelijk omdat honingbijen en Hommels vaak heel vroeg in het jaar op zonnige dagen wat stuifmeel en nectar komen snoepen. Het is een vaste plant die zich gemakkelijk voortplant, ooit een paar bolletjes geplant, het jaar erop is het aantal verdubbeld. Alleen maar leuk natuurlijk. Zeker als eerste kleurrijke bloemetje van het jaar. En daarbij heb je maar liefst 20 soorten sneeuwklokjes.

Het sneeuwklokje behoort tot de stinzenplanten

Ze worden ook wel stinzenplant genoemd, of misschien past het beter als ik schrijf dat ze behoren tot de stinzenplant. Letterlijk verwoord is het een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol, knol en wortelgewassen die sinds circa de zestiende eeuw werden - en nog steeds worden - aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen.

We bevinden ons in de tweede week van januari, we hebben al wat blanco bladzijdes kunnen invullen en wellicht heb je al wat mooie foto’s geplaatst op jouw Social Media kanaal. De vraag of we nog een echte winter zullen krijgen is nog niet beantwoord, kunnen we eind januari schaatsen op de vennen in de Maasduinen? Of kunnen we met de slee van de Vliegerberg naar beneden roetsjen.

Krijgen we nog een echte winter in de Maasduinen?

Voor de echte sneeuwfanaten zou het leuk zijn. Sneeuw in de Maasduinen geeft mij altijd dat heerlijke gevoel van vanouds. Van erwtensoep met pannenkoeken, van een warm kopje thee en gloeiende wangen.


Van kerstboom naar sneeuwklok, met 365 blanco pagina’s kunnen we weer vooruit. Mogen we weer een heel jaar genieten van de natuur, van de vogels in de tuin, van de eerste fladderende vlinders, van het groepje pissebedden, de eekhoorn in de tuin, de mussenpoep op het raam en de eerste knopjes aan de boom. De oranje tipjes, de tjiftjaf, de eerste jonge merels en de lammetjes met hun bokkensprongetjes. 365 blanco pagina’s helemaal voor jou. Vertel of schrijf jouw verhaal.

Doe het met veel plezier en geniet!


Met veel liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur,
Melanie van den IJssel