Er werden in het pand drugs en wapens gevonden
Er werden in het pand drugs en wapens gevonden Foto: Chris Smits

Rechter stelt uitzetting van drugsmoeder voorlopig uit

Politie 112 Maatschappelijke discussie

Nieuw Bergen | Vorig jaar op donderdagavond 14 oktober heeft de politie naar aanleiding van enkele anonieme tips een instap gedaan bij een woning aan de Keulerstraat in Nieuw Bergen. De bewoonster werd indertijd aangehouden nadat de politie harddrugs en nepwapens met munitie in de woning had aangetroffen. Ook werd er materiaal gevonden dat de handel in drugs bevestigde, zoals een weegschaal en plastic zakjes.

De burgemeester besloot op basis van artikel 13b Opiumwet, ook bekend als de Wet Damocles, dat indien voorwerpen of stoffen in het pand aanwezig zijn waarvan de betrokkene wist of behoorde te weten dat zij worden gebruikt voor onder meer de verkoop van drugs, de woning dient te worden ontruimd en de bewoners elders onderdak moeten zien te vinden, bijvoorbeeld bij een daklozenopvang of bij vrienden of familie.

Dat ging de rechter net iets te ver. Ondanks dat hij vond dat de burgemeester volledig wetmatig had gehandeld waren de gevolgen, met name voor de minderjarige zoon van de bewoonster te drastisch, want de jongen zou dan niet meer naar school kunnen gaan.

De rechter besloot daarom dat de vrouw nog acht weken in de woning mocht blijven. De gemeente dient bij het besluit op het bezwaar van de bewoonster ook goed te moeten kijken naar een alternatief onderkomen, waarbij de gevolgen voor de schoolgaande zoon in acht dienen te worden genomen.