Gemeente 'Blackstone'

Column | Al een tijdje probeer ik als inwonende buitenstaander de logica van de gemeente Bergen te begrijpen, en dat is niet makkelijk kan ik je zeggen. Vaak worden stukken niet of maar deels openbaar gemaakt en staan besluiten cryptisch omschreven, zodat een buitenstaander er geen touw aan vast kan knopen. Maar ondertussen dendert de collegetrein maar door. Helaas is het qua woningbouw een stoptrein, die traag en vooral niet op tijd rijdt, terwijl de Energie-TGV voorbij raast waarin amper plaats is voor de gewone Bergenaar.

Steeds vaker vraag ik me af, waarom de gemeente Bergen bang is om groot de denken als het om nieuwbouw gaat. Angstvallig worden projecten getraineerd en tegengewerkt, omdat het niet zou passen in een visie die totaal achterhaald is en op basis van verkeerde demografische gegevens is opgesteld. Als je maar vaak genoeg roept dat we een krimpgemeente zijn ga je het zelf ook geloven. Je kunt ook een ambitie uitspreken, zoals bij de torenhoge energieambitie van VerduurSamen 2030, en roepen dat je juist wilt groeien omdat we een aantrekkelijke gemeente zijn. En om te groeien moet er gebouwd worden.

Wat me opvalt is, dat er in de gemeente Bergen veel projecten zijn waarvan de gemeente de volledige regie naar zich toe trekt. Denk aan het Energielandgoed Wells Meer of de ontwikkeling rondom de verhuizing van de Action en doorontwikkeling van Mosaïque-oost die er nu aan komt. De verklaring van de gemeente is vaak “waarom zou een projectontwikkelaar geld verdienen als we het ook zelf kunnen doen”, maar is dit wel eerlijke concurrentie??? De gemeente weet zelf als eerste waar wat wel of niet vergund kan worden. Als een commerciële projectontwikkelaar deze zelfde kennis zou hebben wordt hij op de vingers getikt en is er sprake van ‘handelen met voorkennis’. Ook kan een gemeente heel strategisch grondaankopen doen waardoor ontwikkelaars het nakijken hebben, denk aan de grondaankopen in Well en bij de Lindenlaan in Bergen.

Er is geen enkele projectontwikkelaar die zijn eigen geld investeert voor leegstand, de gemeente hoeft alleen maar de kaders aan te geven en te vergunnen. Dan kan er in een rap tempo worden gebouwd, zodat de jeugd niet naar Venray, Boxmeer of Gennep hoeft te vluchten.

Een gemeente moet niet aankopen, ontwikkelen en exploiteren zoals de Amerikaanse projectontwikkelaar Blackstone in de randstad doet. Alles maar opkopen en door ontwikkelen. Een gemeente moet bestemmen, vergunnen en handhaven.

Chris Smits