Beëindiging Stichting IFMA kunstcollectief

Na ruim 21 jaren talrijke en gevarieerde kunstactiviteiten te hebben ontplooid in de gemeente en in de kop van Limburg en Oost-Brabant tot aan de benedenloop van de Maas in Spijkenisse, alsmede in de Duitse grensregio, menen wij dat er onvoldoende draagvlak is voor continuering van Ku-Cu activiteiten in deze regio door een stichting als de onze en zet het IFMA kc per direct een punt achter haar bestaan.


Er zijn diverse oorzaken die ons tot deze maatregel hebben doen besluiten: De blokkades van kunstinitiatieven t.g.v. Covid-19 hadden ook hun enorme weerslag op onze Stichting. Daar waar landelijk, regionaal en lokaal steunmaatregelen werden aangeboden, bleven de instanties op het gebied van Kunst en Cultuur buiten beeld en werden publiekelijk als irrelevant weg gezet om in aanmerking te komen voor steunbeleid. Publieke activiteiten waren hierdoor onmogelijk geworden. Dat deed ons reflecteren op de voorbije 21 jaren, waarbij we moesten concluderen dat het Kunstklimaat in de gemeente Bergen nog steeds èn structureel als randverschijnsel wordt beschouwd.


Het voornemen om hierin verandering aan te brengen leidde 21 jaren geleden tot de oprichting van het collectief Inter Finem Mosamque Ars (Kunst tussen grens en maas). Een uniek samenwerkingsverband van kunstenaars en galeriehouders in de gemeente met als doel het ontwikkelen van kunstactiviteiten in de meest ruime zin in de regio en daarbuiten door samenwerking en krachtenbundeling.


In de voorbije 21 jaren heeft het IFMA kc vele, boeiende en grensoverschrijdende kunstactiviteiten in deze kunstarme regio opgezet. Ook was het IFMA-kc een erkend collectief dat bij vele instanties bekend was en werd ingeschakeld voor advies en/of overleg. ‘Als oprichter en voorzitter en mede namens de huidige en vroegere IFMA-ten, kijk ik daar met trots op terug.’ Temeer daar we dit konden realiseren met minimale ondersteuning van de gemeente maar wel met maximaal resultaat voor de Bergenaren en vele anderen. Wat ik betreur is dat dit alles er niet toe heeft bij gedragen dat we Kunst met een kleine ‘k’ op het netvlies van lokale bestuurders kregen, laat staan Kunst met een grote ‘K’! De laatste jaren bestond de portefeuille KuCu niet langer en kreeg het een plaats ergens bij ‘natuur’ en daarmee verdween voor ons het vaste aanspreekpunt bij de gemeente.


Daar waar 21 jaren geleden gemeente èn IFMA kc gezamenlijk van mening waren dat er in de kop van Limburg onontgonnen terrein lag op het gebied van Kunst & Cultuur dat schreeuwde om initiatieven, resteert er van dat initiële animo anno 2021 van gemeentewege niets meer. Ondanks haar ongerealiseerde plannen acht het IFMA kc zich helaas niet langer bij machte dit tij te keren.


Het IFMA kc heeft enkele ‘kleurige’ pagina’s toegevoegd aan de geschiedenis van Bergen. Daaraan komt nu jammer genoeg een eind.