Een mooie zonsondergang doet meer met jou dan je zou denken
Een mooie zonsondergang doet meer met jou dan je zou denken Foto: Melanie van den IJssel

Zonsondergang Maasduinen

Het was 2 november en het was koud. Mijn nieuwe winterjas liet de wind niet bepaald buiten en ook door mijn handschoenen voelde ik de vochtige kou naar binnen trekken. Maar het uitzicht maakte veel goed. Ik reed op mijn scooter van Well naar Nieuw Bergen. Ik was deze middag even op de thee geweest bij mijn tante Truus. En terwijl ik over de dijk van Aijen naar Oud Bergen reed zag ik een prachtige zonsondergang. Een zonsondergang die waardig genoeg zou zijn voor een zomerse avond aan het strand. Maar die je gewoon simpelweg kunt aanschouwen in onze Maasduinen. Je hoeft er zelfs geeneens voor op vakantie.


We beleven de herfst nu optimaal en we gaan stiekem richting de winter. Wat inhoudt dat we minder zonlicht opnemen en dat we meer tijd binnenshuis besteden. Hoe bijzonder is dan een zonsondergang van bovenstaand kaliber? Kijk, soms moet je even wat tijd besteden aan jezelf, geef je die vrije middag, ga op de thee bij je tante of een goede vriendin, maak die wandeling maar bovenal geniet en zet je gedachten eens om. Leer van wat je ziet en sla het eens op en denk er op een later tijdstip nog eens aan terug.

Neem even de tijd en geniet van het moment


Bij deze spectaculaire zonsondergang heb ik mijn scooter toch maar eventjes aan de kant gezet. Ik wilde een speciale foto maken want anders hadden jullie lezers deze keer geen echte herfstzonsondergang als foto bij deze column. Ik hou van echtheid en ja, er moet een gepaste foto bij een gepaste column. Maar wat voelt het fijn ondanks dat mijn nieuwe winterjas mijn lichaam niet volledig had verwarmd. Dat deed op dat moment dan ook deze mooie zonsondergang. Het kunnen genieten van die kleine momenten en daarvan heb ik er al meer dan voldoende mogen beleven de laatste tijd in de Maasduinen.

Wat te denken van de schupkes? Deze mooie

kegelvrucht geeft bij iedereen een jeugdige herinnering. Wat dacht je van de kleurrijke herfstbladeren? Theo, de bruine sprinkhaan, de spinnetjes, met name de imposante wespspin.

De natuur geeft je jeugdherinneringen 

De hazenpootjes, die ik altijd even over mijn wang moet laten gaan. Heel zachtjes anders voel je zijn zachte huidje niet. De kleine betoverende bloemetjes die naast de weg staan. Nachtvlinders, de vele soorten vogels die neerstrijken in onze Maasduinen en wat dacht je van Kor! Van het lieveheersbeestje wat de

hele middag is meegelift op je bagagedrager, van het kleine kevertje op de vensterbank. Die leuke mevrouw die spontaan begon te vertellen dat haar vriendin een leuk nestje met pups had, of die spontane post van een persoon die je totaal niet kent, maar wel de moeite neemt om jou een blije dag te bezorgen. Of van dat leuke nummer op de radio, of dat fijne stukje in de krant.

We vergeten soms een heel klein beetje dat we intens gelukkig mogen zijn met alles wat we hebben, en ondanks dat er corona heerst hebben we nog zoveel moois om van te genieten. We zijn het gewoon een beetje vergeten in de chaos die het leven stiekem op ons los laat.

Natuurlijk zijn er schrijnende zaken die de aandacht nodig hebben. Of mis je een bepaald persoon. Zeker in deze tijd geeft dat vaak toch net dat ene beetje meer verdriet. Om te proberen om van alles te leren en te genieten en de manier zoals je leeft te begrijpen of misschien te veranderen, zo kom je beetje bij beetje weer terug bij jezelf.

'Beetje bij beetje
weer terug bij jezelf'

Deze keer dwaal ik een beetje af, en eigenlijk had ik nog kunnen schrijven dat de meesjes onze voedertafel weer hebben gevonden, dat je ook groente kunt zaaien in de winter, oké, alleen binnenshuis, maar de sensatie voelt hetzelfde.

Die mooie zonsondergang liet me weer even zien dat we dankbaar mogen zijn. Dat er zoveel kleine dingen bestaan waar een mens van kan en eigenlijk van zou moeten genieten. Back to Basic, terug naar de basis, heel even terug naar je kindertijd en gewoon zijn wie je bent. Wees respectvol en geef dat ene compliment. 

Wat een mooie zonsondergang al niet met je kan doen

Wat een zonsondergang al dan niet met zich meebrengt. Wat een film met een mens kan doen, dat ene speciale boek of die natte zoen van de hond. Zoals ik al zei deze keer geen uitgebreide vogelinformatie, maar een klein eerbetoon aan iedereen die van het leven geniet en die er binnenkort mee zullen starten. En ze komen eraan hoor. Je kunt erbij zonnig weer iedere dag van genieten, thuis, op je werk of op je scooter. Of je nu op vakantie bent of een lekker kopje thee doet bij je tante.


Een mooie zonsondergang bewijst maar weer hoe mooi de dag is verlopen. Het was gezellig Tante Truus. Snel maar weer eens overdoen.


Met veel Liefs,
De vrolijke Stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel