ZUUR

De woningnood is groot. Ook in onze gemeente. De VVD vraagt al jaren om te gaan bouwen naar behoefte. Het CDA roept bij herhaling jongere inwoners bijeen, teneinde tot gezamenlijke bouw te komen voor jongere starters. De PK wil graag Tiny Houses bouwen;  zeer betaalbare kleine woningen voor mensen met een kleine beurs. Er is echter nagenoeg geen grond te koop van onze gemeente. 


In de tweede helft van september publiceerde de gemeente in de lokale media, de verkoop van 13 bouwkavels in Wellerlooi. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag welke kavels werden aangeboden en vooral onder welke voorwaarden.

Een van de voorwaarden is, dat kopen kan alleen als je de afgelopen 5 (!) jaar geen grond van de gemeente hebt gekocht. Ook ben je bij toewijzing verplicht 5 jaar in de te bouwenwoning te gaan wonen. Even rekenen,10 jaar in de woonklem van de gemeente. Lijkt mij nogal een forse maatregel om speculatie met schaarse grond te voorkomen.


De 13 woningen zijn, gezien de grondprijzen niet geschikt voor de bouw van Tiny Houses naar wens van de PK en naar het zich laat aanzien ook niet voor (groepen) starters zoals het CDA regelmatig promoot. De roep van de VVD om te bouwen naar behoefte lijkt de boventoon te voeren. Echter ook daar klemt de schoen. In de in juli door het College van B&W vastgestelde beleidsregels valt te lezen dat bij onvoldoende belangstelling van de eigen inwoners de kavels ook zullen worden bekend gemaakt via de landelijke media zoals FUNDA. Ook in dat geval kunnen de eigen inwoners, die niet voldoen aan een van de eisen (de 5 jarenregeling) NIET in aanmerking komen.

De conclusie is dus dat uiteindelijk woningen worden aangeboden aan mensen uit Nederland of zelfs het buitenland en dat eigen inwoners het nakijken hebben. En dat is dus de uitleg van de VVD omtrent “bouwen naar behoefte”. Ik deed pogingen om de verantwoordelijk wethouder te spreken. Daar had zij kennelijk geen behoefte aan. Namens het College verklaarde een ambtenaar mij dat hij dat wel “zuur” vond.


Uit het vorenstaande blijkt dat ons bouwbeleid faalt en rammelt en tot zure gezichten leidt. Ik heb mij inmiddels serieus ingeschreven voor drie kavels. Kan ik van nabij zien hoe de procedure wordt vervolgd. Aan het College heb ik op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur gevraagd om alle adviezen en besluiten, met overwegingen, die hebben geleid tot het “bouwzuur” aan mij te geven.


Via de site van Dorpsbelangenbergen.nl onder de kop “nieuws” zullen wij de burgers van de voortgang op de hoogte stellen. Ook de WOB stukken zullen worden vermeld. Gezien de ervaring met eerder gestelde vragen hoop ik dat wij de stukken ter beschikking van de burgers kunnen stellen nog voordat de bouw van de woningen is aangevangen…..


Kan nog wel even duren dus.