Gelukkig weten de bijtjes en bloemetjes elkaar te vinden
Gelukkig weten de bijtjes en bloemetjes elkaar te vinden Foto: Melanie van den IJssel

Komkommertijd in de Maasduinen

Ze zijn in een klap verdwenen, maar soms dan hoor ik er nog eentje hoog in de lucht gieren. Maar in hun agenda staat het duidelijk omschreven. Twee maanden en niet langer. En ze houden zich eraan. Ieder jaar opnieuw. En oh, wat was het een feestje toen de eerste gierzwaluw over onze daken scheerde. Nu hoor je ze misschien nog op een enkele plek, misschien in een groep, misschien gewoon alleen... Eind juli begint de komkommertijd voor de Maasduinen. Want het ruige en luidruchtige luchtruim wordt kaal en stil. 


De koekoek heeft hem allang gesmeerd. Ze heeft haar eitjes in een nest van een bonte vliegenvanger of een ander musje gedumpt, om vervolgens iedere morgen en avond luidruchtig vanuit een boomtop ‘Koekoek' te roepen. De meeste vogels hebben hun legsels weer gelegd, veel jongen zijn groot gebracht en zijn inmiddels uitgevlogen. Deze jongen zijn op zoek naar een nieuw territorium, of hebben zich aangesloten bij andere jonge vogels van hun soort.

Hangkauwen bezetten regelmatig de toren van Bergen

Hangkauwen hangen nu

regelmatig bij de toren in Nieuw Bergen. De witte kwikstaarten zitten in de weilanden richting Siebengewald en de nijlganzen hebben hun stekweer gevonden richting de Maas, die gelukkig weer binnen zijn oevers is teruggekeerd. Het is komkommertijd, het is dubbelrustig geworden in het luchtruim de enige vogel die zich van het begin tot aan het einde laat horen in de tjiftjaf, de vogel die constant zijn eigen naam roept. Hij lijkt zich er totaal niet in te vervelen. Hoog in de boom zit hij verscholen tussen de bladeren. In het vroegjaar zie je deze leuke vrolijke zomergast vanaf een

takje zitten. Maar nu zijn de bomen omringd door hun bladeren en hoor je hem alleen. Sinds dit jaar hoor ik hem ook al in de vroege morgen. Zo rond half vijf gaat hij los. Hij bevindt zich ergens in het dorp. Te leuk natuurlijk, zeker voor een komkommertijd.

De Maasduinen in de komkommertijd, het blijft toch leuk

De jonge huismussen zijn wat dat aangaat net wat later uit de veren. En beginnen hun dag met het op zoek gaan naar voedsel. Als je een voedertafel hebt zul je diverse mussen zien snaaien. Ze ruimen zelfs ook de

kruimeltjes op, en als er dan nog een paar zijn blijven liggen zijn er nog altijd de hout -en tortelduiven. Deze vogels zijn de stofzuigers onder de vogels. Ze maken zeer dankbaar gebruik van alles wat kruimelt. Zo ruimen ze alle kruimeltjes weg voordat het ongedierte kan toeslaan. Maar ook de fladderaars zijn in deze periode aanwezig. Op de zonnehoeden en de vlinderstruik is het een topdrukte, het vliegt af en aan, bijen, hommels en zelfs de koninginnenpage kwam op bezoek. Maar ook de dagpauwogen, de atalanta's de citroentjes en de koolwitjes. De stads-reuzen, de pendelvliegen en wat

dacht je van de snorzweef-vliegjes. Misschien wel de allerleukste zweefvliegen die er bestaan. Je hebt er ontelbaar veel maar deze kleintjes doen het iedere keer weer. Ze lijken op mini wespen maar zweefvliegen steken niet. Dan mag het luchtruim stil zijn zonder de gierzwaluw, en met mij zullen veel meer mensen een traantje wegpinken omdat we gewoon weer een jaar op ze moeten wachten. Toch kent de natuur geen komkommertijd. Zoiets raars verzinnen alleen wij mensen.

Want wat weet een mier nu over vakantie, waarom roept de tjiftjaf iedere dag zijn naam... dag in dag uit.

De natuur heeft geen benul van komkommertijd

Waarom bevinden de nijlganzen zich weer aan de waterkant en waarom wippen de kwikstaartjes met hun staart. Omdat ze van iedere dag genieten! Geen strijd, geen drukte en vooral geen moeten. Gewoon genieten en van dag tot dag leven, ze genieten van ‘het' moment.

En als er file ontstaat richting Afrika dan gieren de gierzwaluwen gewoon een dagje langer in het luchtruim, en frotten de nijlganzen nogmaals door het weiland en de huismussen zullen gewoon de volgende dag jouw voedertafel bezoeken, want stel je voor d'r liggen nieuwe broodkruimels!

En met je mobieltje maak je maar een mooie foto

Komkommertijd in de Maasduinen is dus helemaal zo slecht nog niet. Als je het van de andere kant bekijkt valt het eigenlijk best wel mee. Niets geen saaie bedoeling. Er is genoeg te doen en te zien voor iedereen. Dus weg met die mobieltjes, gebruik ze alleen voor die mooie foto van die grappige snorvlieg, of voor de waardige koninginnenpage, en geniet als je buiten bent van de tjiftjaf, want geloof me, die is voorlopig nog niet klaar met roepen. Komkommertijd of niet. Onze Maasduinen hebben we toch mooi in de pocket. We zijn omringd met ontelbare bezienswaardigheden. Dus  vervelen hoeven we ons zeker niet.

Maasduinen wat ben je mooi. Zelfs in de komkommertijd.

Met veel liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel