De vrijwilligers uit Afferden met zakken vol verzamelde afval
De vrijwilligers uit Afferden met zakken vol verzamelde afval Foto: Frans Thonen

Oever een stuk schoner

Afferden | De Maasoever tussen de Heukelomsebeek en de Eckeltsebeek ter hoogte van Afferden is weer een stuk schoner geworden. Een aantal vrijwilligers heeft op initiatief van de Offerse Dorpsraad hier vorige week op zaterdagochtend 24 april de handjes uit de mouwen gestoken en dat heeft maar liefst zo’n 15 zakken zwerfvuil opgeleverd.

Een bak pastasaus, een volle fles wijn, bierblikjes en heel veel plastic. In slechts een paar uur tijd hebben de vrijwilligers uit Afferden circa 15 zakken aan zwerfafval opgeruimd dat door het Maaswater op dit stukje oever is achtergelaten. Troep dat daar komt omdat iemand het afval in het water heeft gegooid of na gebruik aan de waterkant heeft laten liggen. Vooral als het hoogwater is geweest zorgt dat voor extra vuilnis en daarom is het goed is dat er nog zoveel vrijwilligers bereid zijn om de handen een beetje vuil te maken en de boel weer netjes achter te laten.

'Schone Maasoevers'

In het kader van het project ‘Schone Maasoevers' worden dergelijke initiatieven mede door de Maasgemeenten ondersteund. Ook in de gemeente Bergen waar organisaties zich voor het opschonen van een stuk Maasoever kunnen opgeven. Als tegenprestatie ontvangen de deelnemende organisaties een financiële bijdrage. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De Maasoever is voor even weer een stuk schoner en verenigingen die hieraan meedoen krijgen een financieel steuntje in de rug voor de clubkas.