De geelgors is een zomergast die zich vaak laat horen
De geelgors is een zomergast die zich vaak laat horen Foto: Melanie van den IJssel

Kruipers en Fluiters

Het is alweer april. De lente is inmiddels echt van start gegaan en dat betekent dat ze allemaal weer tevoorschijn komen. De fluiters als zomergasten, en de kruipers, de kleine kevertjes, de rupsen en de vlinders. De zomergasten, zoals onder andere de Tjif tjaf, de vogel die zijn eigen naam roept. De koekoek, de blauwborst, de geelgors, de wielewaal en natuurlijk de vele mooie weidevogels zoals de grutto. Ze zijn er weer met grote getale en dat is genieten.


De tjif tjaf, vaak als eerste weer te horen, vervolgens dan de koekoek. En ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven maar je eerste koekoek die je hoort na de winter is alsof er iets open gaat, alsof je wordt betoverd. Daar kun je zo intens gelukkig van worden. Misschien dat niet iedereen dat gevoel heeft, maar ik ben ervan overtuigd dat er met mij velen zijn die er intens van genieten.

De grutto, (onze nationale vogel) een enkele keer is hij waar te nemen in onze mooie Maasduinen. Je moet er weliswaar een beetje geluk mee hebben maar dat is met alles. Al je je oren goed hebt gespitst en je je ogen goed hebt gefocust dan komt het

vast goed met die grutto. Maar wat dacht je van de kuifeenden, een nonnetje of een mooie fuut. Dit alles is mogelijk in de lente, en we zitten nog maar net in het begin. Hoe leuk is dat.

De zomergasten laten van zich horen en de kevertjes komen tevoorschijn

Niet alleen de zomergasten laten zich zien, ook de kleine kevertjes komen uit hoeken en kieren, uit de grond of onder verdorde bladeren vandaan. De aardhommels, de rupsen van de dag- en nachtvlinders, zweefvliegers, wolzwevers en de bijtjes. Miertjes die onder het terras weer complete gangen graven en nesten bouwen.

De honingbijen die de tuinen weer komen bezoeken om wat nectar op te snuiven. De citroenvlinder was dit jaar heel vroeg aanwezig. Mijn eerste waarneming was op 17 februari. Eveneens op deze dag een rups van de agaatvlinder gespot in een plantje en ook zag ik een Franse veldwesp. Deze laatste variant verwacht je niet in februari.

De warmte doet veel, en als de temperatuur dan na een mooie witte winter ineens oploopt, dan worden niet alleen de mensen vrolijk, maar ook de dieren, en komt het voortplantingsgevoel weer naar boven. Ik zag een kleine snuitkever, deze kleine kruipertjes zijn nog geen centimeter groot, ze hebben

een opvallend leuke snuit. Je ziet ze vaak over het hoofd. Ze worden helaas zoals met veel andere insecten vaak gezien als overlast. Want helaas vinden veel mensen kleine kruipetjes vies. Natuurlijk is dat niet zo. Tijdens een wandeling moet je eigenlijk verplicht een loep bij je hebben. Doe het nu maar eens en je zult gaan ontdekken wat voor een moois er allemaal in de natuur en zelfs in je tuin leeft.

Kleine kruipertjes zijn niet vies en gewoon een deel van de natuur

Kruipers en fluiters, ze zijn weer aanwezig. En binnenkort komt er nog veel meer leuks. Wat dacht je van de vele soorten vlinders,

van de nachtzwaluw en de gierzwaluw. En weet je. Al deze kleine wondertjes kun je vastleggen. Dat kun je doen op de website van 'Jaarrond Tuintelling'. Daar kun je iedere dag jouw waarnemingen uit jouw tuin noteren. Van vogels, tot insecten, tot zelfs pissebedden! Maar je kunt er ook voor kiezen om er gewoon lekker van de genieten. En als je dan de natuur in gaat, blijf in dit seizoen vooral op de paden en hou de hond aan de lijn. Omdat we met zijn allen er graag uit willen is het extra druk in de natuur. Vogels en dieren hebben rust nodig en tijdens het broeden willen ze niet gestoord worden. Dat is voor iedereen inmiddels hopelijk toch wel duidelijk.