Iedere dag is speciaal in de Maasduinen
Iedere dag is speciaal in de Maasduinen Foto: Melanie van den IJssel

Een dag als zovele

"De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar." Dit is de meest voorkomende zin die je hoort tijdens de jaarwisseling. Heel logisch ook, want we willen iedereen natuurlijk ook het allerbeste wensen. Een fris nieuw jaar geeft bij vele het gevoel om opnieuw te beginnen. Of juist te stoppen met iets waar jij je niet goed bij voelt. De jaarwisseling, het geeft ieder keer opnieuw weer een speciaal gevoel. Tradities komen boven en nieuwe voornemens worden gemaakt. Maar eigenlijk is het een dag als zovele, een dag waar de zon schijnt, een dag waarop de vogels fluiten en waar de tortelduiven mijn voedertafel komen bezoeken.


Een dag waar ik de haan hoor kraaien en dat, op hetzelfde tijdstip als gisteren. Want geloof me, die beruchte haan heeft vast niet een glaasje champagne achterovergeslagen, of zich tegoed gedaan aan een kaasplankje. Nee, deze haan is zoals hij elke dag doet met zijn meiden vroeg op stok gegaan om vervolgens de nieuwe morgen in volle glorie aan te kondigen, zelfs op 1 januari.

Een haan die de zonsopkomst aankondigt doet dat ook op nieuwjaarsdag

Het is een dag als zovele, een dag waar je dingen mag doen die jij leuk vindt. En dat is

geheel aan jou. Je kun jouw dag beginnen met piekeren of met teleurstellingen, je kunt hem ook glorieus beginnen met een smaakvol ontbijtje, samen met je geliefde of alleen. Je kunt een frisse ochtendwandeling maken in onze mooie Maasduinen, of gewoon thuis bij het raam genieten van het warme zonnetje dat naar binnen schijnt. Een boek lezen of een tijdschrift en daarbij dan weer de inspiratie opdoen voor een lekker recept wat je die middag dan ook maar meteen gaat bereiden. Iedere dag is speciaal en dat is eigenlijk een beetje het verhaal achter deze column.

Als je naar het dierenrijk

kijkt zul je opmerken dat ieder dier zich heel normaal gedraagt, ongeacht welke dag het is. Omdat ze genieten van iedere dag, omdat ze iedere dag zien als een speciale.

Voor een nieuwe start hoeft het niet per se
1 januari te zijn

Je kunt op elke dag van het jaar stoppen met roken, of beginnen met een nieuwe cursus. Daar hoeft het niet 1 januari voor te zijn. Wij mensen zijn in de loop der jaren misschien wat uitgeschoten als het gaat om ons levenspatroon. Stiekem hebben we ons heel veel dingen toegeëigend en hebben we de lat behoorlijk hoog gelegd. Daar zijn we

mens voor en daarbij zijn we ook niet allemaal hetzelfde. Een mooie traditie hou je in ere, daar geniet je ieder jaar weer opnieuw van. En soms is het ook iets wat spontaan ontstaat. Zoals een videobelletje wat mijn vriendin deed vijf minuten voor twaalf, om samen, al dan wel op afstand, toch het nieuwe jaar in te luiden. Hele kleine dingen die het op bepaalde momenten toch heel speciaal maken. Men heeft het vaak over de kleine dingen in het leven, en ik ben ervan overtuigd dat je daar je geluk zult vinden.

Of je je daarvoor openstelt is een dingetje, want nogmaals, we zijn uiteindelijk allemaal maar gewoon mensen.

Het is een dag als zovele, een dag om eens na te denken hoe je het wilt of gaat doen. Een speciale dag voor jezelf, een dag om je geliefde te bedanken, een dag om lekker weg te kruipen samen met de kater op de bank.

Je beslist zelf of het die dag wordt dat het toch echt gaat gebeuren

Een Netflix-dag in te lassen met cola en chips. Een dag om columns te schrijven of misschien ga je het vandaag dan toch echt doen. Hetgeen waar je al zolang mee bezig bent. Wat je ook gaat doen, geniet met volle teugen. Je hoeft van mij niet zoals die beruchte haan iedere avond op tijd op stok om iedere


morgen steevast opnieuw een nieuwe dag aan te kondigen. Maar het heeft wel iets om over na te denken.

Ik ben die stoere haan enorm dankbaar, dat hij iedere morgen zijn kukel luidt laat horen. Waarom? Omdat het mij steevast een grote glimlach bezorgd en ik blij ben dat ik hem zie en kan horen en dat ik kan beginnen aan een nieuwe speciale dag omringd met heel veel kleine dingetjes. Oké, om dan als mens af te sluiten wil ik iedereen nogmaals een mooi, liefdevol en met kleine dingetjes gevuld nieuw jaar wensen. Geniet ze en doe vooral lekker je ding. Want iedere dag is speciaal.

Met veel liefs,
De vrolijke stadsvogeladviseur
Melanie van den IJssel