Luc Hendriks hoopt op een lange mooie zomer aan het water
Luc Hendriks hoopt op een lange mooie zomer aan het water Foto: Chris Smits

1,5 meter horeca

Ze lachen wel maar weten nog niet of ze echt blij zijn. Horecaondernemers Luc Hendriks van Lucas aan het Water in Well en Roger Smits van Jachthut op den Hamer in Wellerlooi hopen dat ze klaar zijn voor de 1½ meter gastronomie.


"Niemand weet hoe het gaat lopen en of de gasten wel zin en behoefte hebben om massaal op het terras neer te strijken", aldus Hendriks. Smits geeft aan zijn hart vast te houden voor tweede pinksterdag: "Hopelijk gebruikt iedereen zijn gezonde verstand."


Beide ondernemers hebben de noodzakelijke maatregelen genomen zoals deze door het RIVM zijn voorgeschreven. Op de terrassen staan de tafels verder uit elkaar waardoor de beruchte 1½ meter afstand wel realiseerbaar is. Binnen vertoeven is een ander verhaal, hiervoor moet men vooraf reserveren. "Er mogen maximaal 30 gasten tegelijk binnen zijn, bij nummer 31

zijn we strafbaar", aldus de horecalieden. In Well bij Lucas aan het Water gaan ze met tijdsvakken werken, waarin de gasten maximaal twee uur kunnen genieten. In Wellerlooi zijn er maximaal 30 stoelen beschikbaar en zal men zo nodig buiten moeten wachten om later binnen van een lekkere pannenkoek te kunnen genieten.

Het gaat een raar jaar worden voor de horeca, de verliezen

van afgelopen maanden kun je niet meer inlopen en het is nog maar de vraag hoeveel geld de ondernemers daadwerkelijk aan steun krijgen van de overheid. Op de vraag of ze blij zijn dat ze weer (gedeeltelijk) open mogen of balen van de beperkingen zijn beide ondernemers het eens: "We zijn blij dat we eindelijk onze gasten weer mogen verwelkomen."

Roger Smits heeft een deel van zijn terras naar de voorzijde van het pand verplaatst: "Je moet creatief omgaan met de vierkante meters die beschikbaar zijn."

Ook Luc Hendriks oogt er klaar voor: "Laat ze maar komen."

Roger Smits