Pioenroos in Nieuw Bergen al 10 jaar liefdevolle zorg
Pioenroos in Nieuw Bergen al 10 jaar liefdevolle zorg Foto: Chris Smits

Pioenroos 10 jaar

Nieuw Bergen | Op 21 mei was het tien jaar geleden dat de deuren opengingen voor de bewoners van de Pioenroos, de eerste particuliere zorgwoning van de gemeente Bergen. Het is een kleinschalige woongroep op de Vlammertsehof met een eigen dagbesteding. Opgericht door een gedreven en idealistisch koppel dat zich, sinds 1997, bekommerde om een gezin van een vijftal verstandelijk beperkten. (Door Alida Schipper)

Een belangrijk doel van de oprichters is steeds geweest om een gezinssituatie in stand te houden en in een later stadium uit te breiden met andere zorgvragers. Op basis van intuïtie en gezond verstand is een benadering ontwikkeld die geleid heeft tot een substantiële verbetering op bijna alle levensgebieden van de zorgvragers en een grote mate van voorspelbaarheid en stabiliteit.

De oprichters van de Pioenroos zijn ervan overtuigd dat ieder mens, ook een mens met beperkingen, in zijn leven behoefte heeft aan een thuis met inbegrip en een zinvolle dagbesteding. Dat thuis voorziet zowel in materiële en fysieke behoeftes maar vooral ook in de behoefte aan emotionele relaties, die zorgen voor bescherming en uitdaging, voor rust en privacy, voor aandacht en bewondering, voor bijsturing en stimulans, voor afhankelijkheid en zelfstandigheid.

Samen met een team van 16 zorgmedewerkers verlenen zij 24 uur per dag zorg met als doel dat de bewoners een leuke dag hebben. Ook is er een begeleidingsstijl Pioencare ontwikkeld dat de nadruk legt op het onvoorwaardelijk begeleiden van de mens. Niet om wat hij doet, maar om wie hij is.