Cora Leek
Cora Leek Foto: Cora Leek

Niet Slim

Er is geen ontkomen aan. Alle media hebben het over de ‘intelligente lockdown’. Mij stoort niet zozeer de striktheid van het beleid, maar wel het taalgebruik. Een idee of strategie wordt nu een menselijke eigenschap toegedicht. Van een beleid kun je van alles vinden, maar noem dat niet intelligent.

En dan het woord ‘lockdown’. Waarom gebruiken we geen Nederlands woord? Als het nog niet bestaat, maken we er een. Net zoals ik iemand (per ongeluk) een mondkapje een ‘mondverband’ hoorde noemen. Prachtig! Eerst maar eens spelen met de betekenis van die vermaledijde term.

Bedoeld wordt dat ons land op slot is gegaan. Zo simpel is het toch eigenlijk? De overheid vaardigde een noodmaatregel uit en vergrendelde bedrijven en instanties. Tot nu toe zijn dit allemaal heel begrijpelijke woorden. Ik heb Wikipedia er maar eens op nageslagen. Omdat een noodprocedure niet te lang mag duren, deed onze Mark een beroep op ons gezonde verstand en ontstond het begrip ‘intelligente lockdown'.

Kijk, nu is het duidelijk: wij moeten zelf slim zijn. Dan komt nu de volgende vraag: zijn we allemaal ook slim genoeg om niet meteen weer sociaal ‘los te gaan’ als de grendel van de deur gaat?

Cora Leek