Fred Koppes - Nieuw postcommandant Brandweer Bergen
Fred Koppes - Nieuw postcommandant Brandweer Bergen Foto: Chris Smits

Postcommandant van staal

Bergen | Na ruim 1½ jaar heeft de Brandweer Bergen weer een eigen postcommandant. Oudgediende Fred Koppes (52) heeft na lang wikken en wegen de functie toch aanvaard. De afgelopen periode was Koppes al postvertegenwoordiger waarbij hij zo goed als alle taken van een commandant reeds uitvoerde.


"Het afgelopen anderhalf jaar heb ik gebruikt om te kijken de functie goed te combineren is met mijn eigen bedrijf", aldus Koppes. De staalondernemer staat samen met zijn broer Peter aan het hoofd van de Koppes Groep waarbij hij leiding geeft aan 80 werknemers waarvan er 11 ook bij de brandweer zitten.

Het brandweervirus heeft Fred niet van een vreemde. Toen hij in 1993 bij vader Leo in het bedrijf kwam werken was pa ook al bij de brandweer. In juni 1994 besloot Fred zich ook aan te sluiten bij de Bergense spuitgasten en nu 26 jaar later is hij maar liefst al 20 jaar bevelvoerder, de langstzittende uit de historie van het korps.


Burgemeester Pelzer is blij dat Fred uiteindelijk na anderhalf jaar stage toch de functie van 'Postcommandant' heeft aanvaard. "Fred is een brandweerman die met hart en ziel voor zijn post in Bergen staat en mensen motiveert om als vrijwilliger ook die zware taak op te pakken", aldus de burgemeester.


Wat voor een postcommandant wil Koppes zijn?
"Recht door zee", is Fred zijn eerste reactie. "Als schakel tussen het management van de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de manschappen. Het belang van onze eigen post staat altijd voorop, maar ook moeilijke gesprekken ga ik niet uit de weg."

Voordat hij groen licht gaf voor de functie heeft hij gekeken of er voldoende draagvlak was binnen het hele team. "Wij zijn een robuuste post met veel loyale krachten. Het afgelopen jaar hebben zeven rekruten zich aangemeld bij ons, hier mogen we trots op zijn!"


Op de vraag of de functie niet teveel tijd kost begint Fred

te lachen. "Het kost me nu ongeveer 4 à 5 uur extra in de week, maar ja een hobby

mag toch ook wat extra tijd kosten", glundert de nieuwe postcommandant.

Afbeelding