Afbeelding
Foto: Achief Well

Well 75 jaar geleden

17 maart 1945 - 75 jaar geleden


Well | Nadat de Commando’s van de 1e Special Service Brigade Well hadden bevrijd zijn ze aan het oefenen geslagen.


Ook in oorlogstijd werd geoefend op nieuwe tactieken en methodes als daar tijd voor was. Well werd gebruikt als oefendorp en op de Maas werden “amfibische” acties geoefend, zoals aanvallen vanuit het water richting land.

Vanuit Wanssum werden de commando’s ingescheept en naar Well gevaren. Dit werd vele malen opnieuw gerepeteerd, eerst met stormboten met roeispanen en later met gemotoriseerde vaartuigen. Uiteindelijk werd ook met zogenoemde Buffalo’s in de Maas geoefend. Dat waren met mitrailleurs uitgeruste gepantserde rupsvoertuigen waarin de commando’s konden plaatsnemen.


Aan de Wellse kant sprong men uit de boten of vaartuigen en vielen het dorp aan. Veelal werd geoefend op “straatgevechten”. De trainingen die bij Well plaatsvonden bleken van onschatbare waarde in de laatste oorlogsmaanden.

Via de Facebookpagina Well 100 dagen frontlinie houden wij je op de hoogte over wat er precies 75 jaar geleden gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Well en omstreken. Verrassende feiten en interessante verhalen voor jong en oud!


Bron: Jesse Sijberts