Graf
Graf Foto: Frans Thonen

Hoog bezoek bij viering Afferden 75 jaar bevrijd

Afferden | In de periode van 15 februari tot en met 9 mei vinden in de dorpen van de gemeente Bergen diverse activiteiten plaats in het kader van 75 jaar vrijheid, vieren en gedenken. Afferden breekt op zaterdag 15 februari het spits af met een kranslegging en vlag hijsen bij het oorlogsmonument bij de ingang van het kerkhof. Hierbij zijn zoals het er nu voorstaat ook burgemeester Pelzer en gouverneur Bovens aanwezig.

Zaterdag 15 februari beginnen om 10.30 uur de festiviteiten in Afferden bij het oorlogsmonument bij de ingang van de begraafplaats naast de Mariakapel. De onderhoudsploeg van de begraafplaats bestaande uit de vrijwilligers Pierre Keijsers, Frans Arntz, Johan Scheele, Sjaak van de Ven en Koos Albers hebben de entree en het oorlogsmonument met daarop een plaquette ter nagedachtenis van de op 1 mei 1941 gesneuvelde matroos Petrus G. Rijniers tiptop in orde gemaakt. Et Rijniers zal bij deze plek een kort verhaaltje houden over zijn bij de Engelse kust verdronken oom.

Na een kranslegging, het hijsen van de vlag en het spelen van de 'Last Post' vindt er van 11.00 tot 13.00 een dorpsbrunch plaats in de Cosmas en Damianuskerk. Honderd plaatsen waren hiervoor gereserveerd en die zijn volgens de organisatie allemaal vergeven.

Na de brunch begint in de kerk rond de klok van 13.00 uur de tentoonstelling van Dorpsarchief Afferden. Hier zijn zowel foto's als filmmateriaal te zien van de roerige oorlogsjaren in Afferden. Ook gedichten en tekeningen over vrijheid worden getoond die leerlingen van basisschool 't Diekske hebben gemaakt naar aanleiding van een bezoek van veteranen aan de school. Tevens geeft Ton Wijers vanaf 13.00 uur tekst en uitleg bij het monumentale altaar in de kerk.

Buiten op het kerkplein start onder de hoede van Oranje Comité – Kindervakantiewerk vanaf 13.00 uur de Familie Belevingstocht door het dorp. Tijdens deze tocht wordt bij diverse aan de oorlog gelieerde plekken stilgestaan en uiteindelijk met legervoertuigen richting kasteelruïne Bleijenbeek gereden. Iedereen kan zonder aanmelding hieraan tot 15.00 uur meedoen.

Theo Bovens