Recht op werk

Donderdag 30 januari was ik aanwezig bij het symposium recht op werk, georganiseerd door het FNV. Hier werd onder andere gekeken naar de participatiewet die is ingegaan op 1 januari 2015. De bedoeling van de wet was om meer mensen aan het werk te krijgen en mensen met een arbeidsbeperking te laten participeren in het bedrijfsleven. Onder andere De SER (De Sociaal-Economische Raad) en het SCP (Het Sociaal en Cultureel Planbureau) presenteerden hun bevindingen over de participatiewet. Wat duidelijk naar voren kwam is dat de wet gefaald heeft.

Er staan nu meer mensen met een arbeidsbeperking aan de kant dan voor de invoering van de participatiewet. En als er al werk wordt aangeboden aan iemand met een arbeidsbeperking, dan zijn het gratis (stage-) banen of tijdelijke banen met een laag inkomen. Het FNV heeft een witboek (Recht op werk) overhandigd aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van de Ark. In het witboek wordt beschreven wat de gevolgen zijn van de participatiewet maar ook hoe het beter kan met een gedegen financiële onderbouwing. Er wordt door alle instanties gepleit voor een sociaal ontwikkelbedrijf waar mensen, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, geholpen worden naar werk dat bij hun past. Vorm de vroegere sociale werkplaats om tot een sociaal ontwikkelbedrijf. En laat de infrastructuur en kennis niet verloren gaan.

Er moet altijd een vangnet zijn voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. "Recht op werk" geldt voor iedereen die wil werken. En recht op werk betekent ook dat je een salaris krijgt dat reëel is. Dus geen bijstand norm. Werken moet lonen voor iedereen. Staatssecretaris Tamara van de Ark heeft toegezegd om rond de tafel te gaan zitten met alle belanghebbenden om een beter model te maken. Laten wij hopen dat dit snel gaat gebeuren, want er staan nu te veel mensen langs de kant.

Thomas Sanders