Harrie Messemaeckers stopt na zeventien jaar met zijn website kermisvenray.com.
Harrie Messemaeckers stopt na zeventien jaar met zijn website kermisvenray.com. Foto: Henk Lammen

Kermisfanaat geeft werk uit handen

VENRAY | De website Kermisvenray.com is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Kermisfanaat Harrie Messemaeckers begon de site in 2002 op eigen houtje. Het begon als een geintje, maar inmiddels is de Venraynaar meerdere uren per dag bezig met de website. "De site is nog steeds hartstikke actueel, maar de lay-out is verouderd. Het kost veel tijd om de website weer op te fleuren, dus ik heb besloten om met de site te stoppen."

De website van Messemaeckers wordt gefaseerd ondergebracht bij Venray Bloeit. Kermisliefhebbers hoeven de foto's van Messemaeckers niet te missen. "Ik blijf gewoon foto's maken voor de nieuwe website. Daarnaast blijf ik de kermis ook volgen vanaf het moment dat de exploitanten arriveren. Ik blijf mijn hobby gewoon uitvoeren, maar het is niet meer te doen om een complete website bij te houden." De kermisfanaat is blij met de geboden hulp van de gemeente Venray. "Zij waarderen mijn werk van de afgelopen zeventien jaar enorm. Ik ben dan ook blij dat ze de website recent hebben ondergebracht bij Venray Bloeit." Dat de gemeente Venray de inspanningen van Messemaeckers op prijs stelt, blijkt uit het feit dat hij in 2017 in het zonnetje werd gezet. Voor zijn vrijwillige werkzaamheden ontving hij een speciaal kermistoppertje. Overigens wordt Kermisvenray.com dit jaar nog wel bijgehouden door Messemaeckers, maar vanaf 2020 draagt hij het beheer van de website definitief over. "Hoe de overgang van de website er exact uit komt te zien is nog niet duidelijk. We gaan dat stap voor stap doen."

Messemaeckers is apetrots op zijn website. De grootste piek qua bezoekersaantallen kende Kermisvenray.com in 2017. Toen trok de site in een heel jaar 24.000 unieke bezoekers. "13.500 bezochten de website tijdens de kermis. Ik heb het al die jaren graag gedaan, maar het is mooi dat nu een andere partij de handschoen oppakt."

De kermis van Tilburg is voor Messemaeckers misschien wel het hoogtepunt van het jaar. In totaal bezoekt hij jaarlijks ruim 80 kermissen. De kermis van Venray staat voor Messemaeckers in zijn top-25. "Er zijn in de regio wel meer mooie kermissen. De kermis van Uden timmert flink aan de weg en je hebt natuurlijk de Weerter kermis. Een ander hoogtepunt is ieder jaar weer de kermis in Leiden. Echt een aanrader om te bezoeken."

Als de kermisexploitanten in Venray arriveren dan staat Messemaeckers ze op te wachten. "In mijn beginjaren keken ze nogal raar op, maar tegenwoordig weten ze dat ik er ben. Je kunt misschien wel stellen dat ik ben opgenomen in de 'kermisfamilie'. Ik heb echt vriendschappen opgebouwd in de kermiswereld."

Messemaeckers vindt daarnaast dat Venray op de goede weg is met de kermis. Daar heeft onder meer de nieuwe routing aan bijgedragen. "De kermis moet wel leidend blijven. Ik begrijp dat de horeca ook een beetje bij de kermis hoort, maar het draait om de attracties en kramen. Ik heb er weer zin in. Het wordt wel aanpoten om alles qua nieuws en foto's bij te houden voor de site, maar dat heb ik er graag voor over."