Christ van den Munckhof: "Geboorte Fien groot lichtpunt in bizarre tijden."
Christ van den Munckhof: "Geboorte Fien groot lichtpunt in bizarre tijden." Foto: Antoon Jeuken

'Eerst en vooral gezond blijven'

Venray | Nieuwsblad Peel en Maas vierde afgelopen maart zijn 140-jarig jubileum. Dat gebeurde vanwege de coronapandemie op een bescheiden manier, want ook op de werkvloer van Van den Munckhof Print & Media op Keizersveld was het de afgelopen maanden vanwege het vele thuiswerk rustiger dan in een niet-coronajaar. Vlak voor Kerstmis blikt ook directeur-eigenaar Christ van den Munckhof terug op het bewogen jubileumjaar 2020.


Ja, Christ. Toen corona uitbrak in maart... wat dacht jij toen?

"Van alles en niks. Wat overkomt ons nu? Was zo'n beetje mijn vraag. We hadden het al aan zien komen, want een reis naar Rome hadden we begin maart al geannuleerd en verschoven naar oktober. Wat dus ook niet doorging..."


En als je terugblikt. Hoe zijn de drukkerij en de uitgeverij de afgelopen maanden doorgekomen als je het hebt over de omzet?

"De eerste twee dagen in maart waren bizar. Het regende stopzettingen en dat ging best wel lang door. Ook vorige week hadden we hetzelfde beeld. Ook voor ons als media zijn feestdagen heel belangrijk. Daar zat dit jaar behoorlijk de klad in. Een minder sterk beeld hadden we op het gebied van drukken en printen. Mede omdat we inspeelden op de behoefte aan signalering rondom corona zoals vloerstickers, wandplaten, verwijzingsborden. Neemt niet weg dat de omzet een forse daling heeft gemaakt."


Heb je gebruikgemaakt van de landelijke regelingen?

"Ja, net als veel andere ondernemers. De steun is ook voor ons nodig geweest, gelukkig wel in mindere mate als ik de eerste weken inschatte, maar toch."


Je hebt ook te maken gehad met werknemers die met corona te maken kregen, toch?

"Dat klopt, twee van mijn medewerkers zijn ziek geworden in maart en zijn op de weg terug. Een van hen heeft in het ziekenhuis gelegen en ervaart dagelijks nog de gevolgen hiervan. Het is een vreselijke ziekte waarvan eenieder, die dit nog niet aan den lijve heeft ervaren, eigenlijk niet kan inschatten hoe dit is."


Waar ben je het meest trots op als je het hebt over je bedrijf?

"Dat we met een relatief klein team toch mooie producten maken. Peel en Maas bestaat dit jaar 140 jaar en daar hebben we ons met zijn allen voor ingezet. Daarnaast maakt onze drukkerij een ontwikkeling door waardoor we mooie dingen kunnen gaan doen in de toekomst."


En dan werd je in coronatijd ook nog opa. Hoe was en is dat?

"Mooi, heel mooi. Eind maart werd Fien geboren. Een heel groot lichtpunt in deze bizarre tijden. Laatst heeft ze al een keer opa gezegd.... dat doet je wel wat."


Binnenkort nemen twee van je meest trouwe werknemers afscheid, ze gaan na vijftig jaar dienst met pensioen. We hebben het over Antoon Jansen en Han Siebers. Hoe bijzonder is dat? Ga je ze missen?

"Drie personen. Ook Bep Versteegen, het vaste gezicht op de administratie, gaat ons komend jaar verlaten. Dan valt ineens 150 jaar ervaring weg. Maar we hebben een jong en enthousiast team dat dit goed kan opvangen. Maar het is niet uitgesloten dat we soms toch nog wel een beroep op deze ervaring gaan doen. Voor deze drie hoop ik dat ze nog lang gezond blijven."


Wat betekent Kerstmis voor jou?

"Kerstmis is in principe de geboorte van Christus. Het is bij ons dan ook echt een familiefeest waarop we samen mooie dagen beleven. Maar dit jaar is het anders, want we zullen de dagen en onze kinderen en kleinkind moeten splitsen."


Wat hoop je dat het nieuwe jaar 2021 jou persoonlijk en jullie bedrijf gaat brengen? Wat zijn je plannen?

"Laten we eerst en vooral gezond blijven. Dat is denk ik het belangrijkste voor iedereen. Zakelijk hoop ik dat we ons verder blijven ontwikkelen als het gaat om print en om media. De community app van Peel en Maas zit in de afrondingsfase. In de loop van 2021 komt die uit. En de naam zegt het al, community app, waarmee we onze abonnees nog meer met elkaar willen verbinden."