Afbeelding
Foto: Persfoto

Onderscheiding voor Toon Claessens

Castenray | Nog maar nauwelijks bekomen van de het feit dat hij drie weken geleden de gouden Sint Gregorius-eremedaille mocht ontvangen voor zijn veertigjarig lidmaatschap van het Gregoriaans Koor in de parochie Castenray, werd kerkbestuurslid Toon Claessens donderdag in het bijzijn van zijn familie aansluitend aan de ter gelegenheid hiervan ingelaste eucharistieviering begiftigd met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice (voor kerk en paus), een hoge onderscheiding voor bewezen diensten aan de katholieke kerk, in dit geval dus de parochie Castenray.


De dag van de uitreiking, 17 december, was een bijzondere, omdat deze dag zowel de geboortedag is van Claessens (70) als van paus Franciscus (84). Behalve het hiervoor al gememoreerde 40-jarige koorlidmaatschap, was Claessens in de periode 1980-2000 bestuurslid van de parochie in de functie van penningmeester. Na opnieuw door de bisschop te zijn benoemd ving in 2009 een tweede bestuursperiode aan, waarin hij aanvankelijk de functie van tweede en later van eerste secretaris vervulde. Deze periode is nog lopende. Vanaf begin jaren ‘80 tot heden verricht hij kosterswerkzaamheden in deelfunctie en sinds de misdienaars zijn verdwenen zet hij zich bij toerbeurt ook in als acoliet.

Bestuursvoorzitter pastoor Huub van Horne gaf in zijn toespraak aan in de geest van dankbaarheid stil te willen staan bij zijn langdurige inzet vanuit een diep doorleefd geloof. Hij prees Claessens voor zijn grote toewijding, zijn betrouwbaarheid en integriteit. Hij noemde hem een stille en trouwe werker, die vaak onopvallend zijn werkzaamheden verricht. Hij was de kurk waar veel op drijft. Van Horne kon zich niet aan de indruk onttrekken, dat Claessens wel eens gedacht moet hebben aan een dood paard te trekken en dat hij van het vele vrijwilligerswerk niet altijd direct resultaat zag. “Het is voor mij dan ook een grote eer en vreugde om jou op deze bijzondere dag, tevens de eerste dag van de kerstnoveen, de welverdiende Pro Ecclesia et Pontifice te mogen uitreiken”, zei Van Horne.

Afbeelding