Vanaf 1 januari wordt overlast door stoken van hout aangepakt

VENRAY | In het nieuwe jaar kan voortaan worden opgetreden tegen overlast die wordt veroorzaakt door houtstook. Dat betekent niet dat er een verbod komt op het stoken van houtkachels, pelletkachels en allesbranders.


Omdat de overlast door houtstook in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is opgenomen (de gemeenteraad ging er tijdens de laatste raadsvergadering mee akkoord) kunnen in de toekomst boetes worden uitgedeeld aan houtstokers. De reden hiervoor is dat er steeds meer meldingen van overlast door het verbranden van hout bij de gemeente binnenkomen. Tevens is volgens enkele fracties (Venray Lokaal en D66) bekend dat niet iedereen die overlast ervaart direct bij de gemeente aan de bel trekt. Door dit in de APV op te nemen moeten de regels nu voor iedereen duidelijk zijn.

In de APV is helder beschreven dat het verboden is 'overlast te veroorzaken voor je omgeving door hinderlijke of schadelijke stank, rook, roet of walm te verspreiden'. Vaak wordt deze hinder veroorzaakt door te stoken bij windstil of mistig weer, of door geen schoon of vochtig stookhout te gebruiken.

Tevens is dit verbod op overlast met twee maanden verlengd. Gold dat verbod eerder van 1 oktober tot en met 30 april, door een amendement van D66 en Venray Lokaal is dat gewijzigd. Door het op 15 december raadsbreed aangenomen amendement is die periode verlengd van 1 september tot en met 31 mei. De reden van die aanpassing is dat met name in de overgangsperiode van voorjaar naar zomer en van zomer naar herfst het stoken van hout plaats vindt ter vervanging van de centrale verwarming.

D66 had het liefste een overlastverbod voor het hele jaar gezien. Maar D66-raadslid Theo Zegers had in de gaten dat daarvoor in de raad geen meerderheid is. Burgemeester Luc Winants haakte daar op in door te stellen dat het hele jaar door geen overlast veroorzaakt zou moeten worden.

Om het stoken van houtkachels, pelletkachels en allesbranders vanaf 1 januari soepel te laten verlopen in de buurt, is het volgens D66 en Venray Lokaal voor de gebruikers van die kachels goed om te weten, wanneer je de kachel beter een dag uit kunt laten.

'Voor degene die overlast ervaart door stank, rook of vanwege gezondheidsproblemen, is het nu ook duidelijk dat daarvan melding gedaan kan worden bij de gemeente.'

De twee partijen stellen tevens dat de eerste stap zou moeten zijn om met de veroorzakers van de overlast in gesprek te gaan. Handhaving bellen kan nog altijd.